Európa-bajnokság

2023.01.17. 18:25

Női kézi-EB Váradon: blöff vagy realitás?

Fotó: Alexandru Nițescu

Jósa Attila

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak adott múlt csütörtöki interjújában jelezte, abban a formában, ahogyan elnyerte, Magyarország nem tudja vállalni a 2024-es decemberi, magyar-osztrák-svájci női Európa-bajnokság rendezését, és most a legjobb megoldásról tárgyalnak a társszervezőkkel.

„Az nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re, és ennek kiadásai már most is jelentkeznek, miközben sok ezer gyermek és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt. Számos egyesület nem tudja kigazdálkodni a rezsiköltségeket, így a csarnokaikat vagy tornatermeiket egyszerűen bezárják. A kettő nem fér meg egymás mellett, a kézilabda Eb ezekben az időkben luxuscikk.” – fogalmazott Kocsis.

Az európai szövetség minderre válaszul azt közölte, hogy az EHF a torna megrendezésével kapcsolatban addig nem lép, amíg a magyar szövetség hivatalosan nem tájékoztatja szándékáról. A végrehajtó bizottság január 28-i ülésén foglalkozni fog a 2024-es női torna lebonyolításával, és ezt követően tájékoztatást ad a fejleményekről.

Piaci rés

A fejleményekben meglátta a nagy lehetőséget a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nagyváradi szervezete, amely a Facebook-oldalán végzett egy rögtönzött közvélemény-kutatást, amelyben arra kérte a nagyváradiakat, hogy mondják meg, a város vegye-e át Debrecentől a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokság mérkőzéseit.

„Magyarország bejelentette, hogy visszalép az Európa-bajnokság szervezésétől, amelynek továbbra is Ausztria és Svájc a társrendezője. A legfontosabb kézilabda-mérkőzéseket Debrecenben és Budapesten rendezték volna. A debreceni Főnix Aréna maximális befogadóképessége 6500 néző, míg a Nagyvárad Aréna befogadóképessége több mint 5300 néző. Nagyvárad otthont adhatna a csoportmeccseknek, de akár az egyenes kieséses szakasznak is. Az EB jó hangulatot hozna a városba, egyben fellendítené a helyi sportot is. Amennyiben jó ötletnek tartjátok, az USR elküldi a kérelmét a nagyváradi városházára, hogy indítsák el a rendezés megszerzésével kapcsolatos előkészületeket" – írta a párt a közösségi médiában.

A Facebook-kommentekben a válaszadók többsége egyértelműen támogatná a nagyváradi rendezés gondolatát, arról viszont már nem szólt a fáma, hogy a párt az ötletével első körben miért nem az első számú illetékest, a Román Kézilabda-szövetséget keresné meg első körben, hiszen egy esetleges román pályázatról a döntés nem az önkormányzat kompetenciája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában