Feszültségek

2023.01.31. 12:37

Magyarellenesség: a FRF térfelén pattog a labda

A Szuperligában először fordult elő, hogy idegengyűlölő skandálások miatt végleg felfüggesztettek egy mérkőzést.

Forrás: gsp.ro

Jósa Attila

Amint arról már beszámoltunk, Andrei Chivulete játékvezető előbb a 26. percben félbeszakította, majd végleg lefújta a vasárnapi Sepsi OSK – Krajovai FCU 1948 labdarúgó-mérkőzést a román bajnokság élvonalában, miután a vendégegyüttes szurkolói magyarellenes rigmusokat skandáltak. A bíró először az öltözőbe küldte a csapatokat, és hangosbemondón felszólították a vendégszurkolókat, hogy fejezzék be a magyarellenes rigmusok skandálását. Tíz perc kényszerszünet után a csapatok visszatértek a pályára, de a mérkőzés csak néhány másodpercet folytatódott, mert a Krajova drukkerei folytatták a magyarellenes szólamaikat, így a bíró lefújta a mérkőzést.
A magyar tulajdonosi hátterű Sepsi mérkőzéseinek többségén a vendégszurkolók rendszeresen kiabálnak magyarellenes rigmusokat, ami ellen a háromszéki együttes vezetősége többször felemelte a szavát, kifogásolva, hogy a román labdarúgás vezetői nem lépnek fel elég szigorúan a jelenség visszaszorítása érdekében. „Kinek kellene elmennie az országból? Itt születtünk és nőttünk fel a környéken. Kovászna megye Romániához tartozik, mi képviseltük Romániát a nemzetközi kupákban. Ez elég kellemetlen, de reménykedünk, hogy egyszer és mindenkorra vége lesz ezeknek a bekiabálásoknak” – nyilatkozta a lefújást követően Niczuly Roland, a Sepsi OSK kapusa.

Nem vállalják a felelősséget
„Klubunk nem vett részt a mérkőzés szervezésében. Nem igényeltünk jegyeket a szurkolóink számára, nem szerveztük a szurkolók utaztatását sem, ezért semmiféle felelősséget nem tudunk vállalni az ultrák megnyilvánulásaiért. A hazai klub engedte be a fanatikusokat a stadionba, így értelemszerűen a mérkőzés során a törvények és előírások betartásáért kizárólag a Sepsi OSK a felelős” – állt a krajovai klub közösségi médiában közzétett bejegyzésében. Marcel Puşcaş, az FCU Krajova 1948 nagyváradi származású elnöke a Digi Sport televízióban próbálta elbagatellizálni a helyzetet, felháborító túlbuzgóságnak nevezve a játékvezető döntését. „A klubunk nem foglalkozik azzal, hogy megnevelje a szurkolókat, ha minket büntetnek, akkor a Sepsit is büntessék meg” – mondta Puşcaş.
A Peluza Sud nevű krajovai szurkolói csoportosulás szintén a valóságtól meglehetősen elrugaszkodott bejegyzésben jelezte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék a hazájukat: „Soha nem fogjuk elfogadni, hogy egy román területen zajló mérkőzést a nemzeti nyelvtől eltérő nyelven közvetítsenek, hogy a lelátókat szeparatista zászlókkal borítsák, vagy hogy a román állampolgárokat zaklassák a régiót benépesítő kisebbségek. Amint azt már korábban jeleztük, ha ezek a visszaélések nem szűnnek meg, egyre drasztikusabb lépéseket teszünk.”
Az ügyben a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága dönt a játékvezető és a mérkőzés megfigyelője, Octavian Goga által készített jelentés alapján. Minden valószínűség szerint hiába tolja el magától a felelősséget a krajovai egyesület, a Sepsi OSK zöldasztalnál 3–0-ra megnyeri a találkozót. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában