Europeada

2022.07.10. 12:19

Hat Bihar megyei magyar labdarúgó is részt vett az idei Europeádán

Két év kihagyás után rendezték meg újra Karintiában az Europeádát, az őshonos európai kisebbségek labdarúgó-bajnokságát.

Jósa Attila

A „különlegesség jegyében együtt” mottóval, Ausztria legdélibb tartományában, Karintiában rendezték meg idén az őshonos európai kisebbségek labdarúgó-bajnokságát, az Europeádát, melynek szervezője az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) volt. A rendezvény házigazdái ezúttal a hat, Ausztriában törvényesen elismert, őshonos népcsoport egyike, a karintiai szlovénok voltak.

A június végén, július elején lezajlott tornán több romániai, illetve magyarországi csapat is képviseltette magát. Ott volt a húsz csapatos mezőnyben a játékoskeretében többek között a Cserpataki Slovan, a Nagyszalontai Olimpia, az Élesdi Crișul és a Révi SE játékosaira is építő romániai szlovákok együttese, valamint a romániai arománok csapata is, amely Armânamea néven szerepelt.

Az RMDSZ által összeállított erdélyi magyar válogatott szintén részt vett a tornán, tudtuk meg Grabán Zsolttól, az RMDSZ ügyvezető elnökségének munkatársától, a csapat „mindenesétől”, aki azt is elmondta, fontos feltétel volt, hogy csak amatőr státuszú játékosokat lehetett nevezni a megmérettetésre. Bár korosztályos kitétel nem volt, a Romániai Magyarok néven induló együttes elsősorban fiatalokra épült. A csapat a torna során Sittersdorf, Mittlern és Bleiburg települések létesítményeiben játszott.

A Bihar megyei fiatalok „toborzásában” Botházy Nándor, a nagyváradi RMDSZ ügyvezető elnöke segédkezett, így végül hatan csatlakozhattak régiónkból a kerethez. Hendre Zsolt, Kaszonyi Ákos, Armos Sándor-Norbert és Gergely Róbert a Székelyhídi Sasok csapatától, míg Solymosan Ferenc és Dorogi Sándor az Érmihályfalvi Unirea képviseletében utazhattak Karintiába. A csapat edzője a nyárádszeredai Dómó Lóránt volt, csapata pedig a 17 órás utazás és a mindössze két közös edzés ellenére villámrajtot vett. Két győzelem után a harmadik csoportmérkőzésen viszont 5–0-s vereséget szenvedett a címvédő dél-tiroliaktól, így végül hat pontja ellenére sem jutott a legjobb nyolc közé, gyengébb gólaránya és a lebonyolítás sajátosságai miatt. A helyosztókon végül az Olaszország északi részén élő népcsoport, a dél-tiroli ladinok válogatottjának legyőzése után az erdélyi magyar együttes a 11. helyen zárta a küzdelmeket. A végső győzelmet sorozatban negyedik alkalommal Dél-Tirol szerezte meg, miután a klagenfurti döntőben 1–0 arányban legyőzte a házigazda Team Koroška, azaz a karintiai szlovénok csapatát. A következő Europeadát 2024-ben rendezik Németországban.

Borítókép és fotó: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában