Avató

2022.07.24. 18:32

A székelyföldi U 18-as válogatott győzött a csíkszeredai lelátóavatón

A remek iramú találkozón a székely együttes a Puskás Akadémia játékosának, Dusinszki Szabolcsnak parádés szabadrúgásgóljával nyert 1–0-ra.

Forrás: FK Csíkszereda

Jósa Attila
Mint arról korábban beszámoltunk, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a múlt hétvégi Székelyföld U18 – Magyarország U18 labdarúgó mérkőzést, panaszukkal pedig egészen az UEFA-ig jutottak a szélsőséges román politikai párt képviselői. A mérkőzést felvezető csütörtök délutáni sajtótájékoztatón az FK Csíkszereda elnöke arról tett bejelentést, az UEFA és a Román Labdarúgó-szövetség nem engedélyezte, hogy Székelyföld néven szerepeljen az együttes. 
Szombat délután így végül hivatalosan FK Csíkszereda U18 – Magyarország U18 mérkőzést rendeztek telt ház előtt, de a kényszerű névváltoztatás ellenére a házigazdák nem kizárólag a saját igazolt játékosaikkal álltak ki, az eredetileg a keretbe nevezett marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, illetve a Puskás Ferenc Akadémiánál pallérozódó tehetségek is helyet kaptak a csapatban, ahogy a közelmúltban Szombathelyről Csíkszeredába igazoló bihardiószegi Göndör Alex is. 
A mérkőzést a helyszínen tekintette meg Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Az avatóünnepségen beszédet mondott Novák Károly Eduárd romániai sportminiszter, Magyarország Kormányának sportért felelős államtitkára, dr. Schmidt Ádám, valamint Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. Az új létesítményt Darvas Kozma József plébános áldotta meg, ezt követően a Csíkszentsimoni Fúvószenekar előadásában sorrendben felhangzott a román, a magyar és a székely himnusz is, valamint az Ismerős Arcok zenekar elmaradhatatlan Nélküled klasszikusa is. 
A kánikula ellenére is remek iramú találkozót a székely gárda a Puskás Akadémia játékosának, Dusinszki Szabolcsnak a 30. percben szerzett parádés szabadrúgásgóljával 1–0-ra nyerte. A júniusi, XV. Puskás-Suzuki-kupán a torna álomcsapatába is beválasztott 17 éves labdarúgó igazi specialistája a „műfajnak”, korábban az FK Csíkszereda színeiben is többször betalált rögzített helyzetet követően. 
A mérkőzés után sikerült elérjük a magyar U18-as válogatott csapatkapitányát, a székelyhídi származású Kokovai Csongort, aki elmondta, most először játszott ilyen nagyszámú közönség előtt. „Fantasztikus fogadtatásban volt részünk Székelyföldön, tudtuk, hogy erős ellenféllel játszunk. A mérkőzést megelőzően esett az eső Csíkszeredában, így a hőség mellett a nagyon magas páratartalom is nehezítette a dolgunkat. A találkozót övező történésekről a csütörtöki sajtótájékoztatón értesültünk, Babó Levente szövetségi kapitánnyal is átbeszéltük a helyzetet, de igyekeztünk elsősorban a játékra összpontosítani. Gratulálok a házigazdáknak, ami pedig bennünket illet, három hét múlva a szlovák válogatott ellen tovább készülünk az őszi mérkőzésekre” – nyilatkozta a Bihari Naplónak Kokovai Csongor, aki ettől az idénytől már a Ferencváros NB III-as csapatában is bizonyíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában