sportstratégia

2021.10.16. 08:21

Országos sportstratégiát dolgoznak ki

A Crişul Sportklub és az RMDSZ Bihar megyei szervezete meghívásának eleget téve, tegnap Nagyváradon járt Novák Károly Eduárd romániai sportminiszter azzal a szándékkal, hogy feltérképezze a Bihar megyei sportélet problémáit, s ezekre is tekintettel legyen az országos sportstratégia kidolgozásakor. Ezzel párhuzamosan egy sporttörvény is születendőben van

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Nagyváradon tett látogatást tegnap a román sportminiszter, Novák Károly Eduárd: délelőtt a Sas-palotabeli székházban Szabó Ödönnel, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökével, majd délben a prefektúrán Dumitru Ţiplea kormánybiztossal tartott közös sajtókonferenciát. Mindkét tájékoztatón kiemelte, hogy a sport mindenki számára fontos kell legyen, sajnos eddig nem kapott kellő figyelmet, és ennek is betudható a hanyatlása.

A sportstratégián többek közt tehát azért dolgoznak, hogy mindenki számára világos legyen: a sport lényegében egy olyan eszköz, mely által egészségesebbek, erősebbek tudunk lenni. Erre szükség van, mivel minden kimutatás szerint Európa-szinten az utolsó helyet foglalja el Románia a sportolás tekintetében. Keveset mozgunk, és ez elhízáshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezet. Nem volt eddig ugyanakkor egy vonatkozó egységes irányelv sem, és ez az eredményekben is meglátszik. Arról is beszélt a miniszter: a sporttevékenységeket nemcsak az általa vezetett tárca, hanem más minisztériumok, valamint az olimpiai bizottság és önkormányzatok is koordinálják, egy „óriás családról” beszélhetünk tehát. Jelenleg minden szereplő a saját vízióját képviseli, ezeket egy kalap alá akarják venni azért, hogy egységes, közös álláspont alakulhasson ki. Megjegyezte: a nagyváradi, illetve a Bihar megyei sport szép hagyományokkal büszkélkedhet mind országos, mind nemzetközi szinten.

Novák Károly Eduárd hangsúlyozta: a kidolgozás alatt lévő stratégiával sokkal nagyobb lehetőséget szeretnének teremteni az iskolai, a tömegés a profi sport számára egyaránt. A tervek szerint 2022. március végére lenne kész ez a dokumentum, de azt akarják, hogy már januártól legalább öt konkrét projekt elindulhasson, amelyekkel aztán új irányt tudnának mutatni az egész hazai sportéletnek.

Burokba a legjobbakkal

Példaként megemlítette: a mostani helyzet az, hogy az olimpiai sportágakat, illetve felkészülést minden érintett entitás finanszírozza valamilyen mértékben, egy kicsit így, egy kicsit úgy. Mivel azonban kevesebb mint három év van hátra a 2024-es párizsi olimpiáig, meglátása szerint jobb lenne az, hogyha a legjobb sportolókat úgymond egy „burokba” helyeznék, a legjobb körülményeket, szakembereket biztosítva számukra, és erre a célra egy külön költségvetés volna elkülönítve.

Emellett, mivel nagy gond van az utánpótlással, azt szeretnék elérni, hogy a vakációk arról is szóljanak, hogy a gyermekeket megtanítják úszni, korcsolyázni, kézilabdázni, kosárlabdázni stb. A lényeg az volna, hogy nem elutaztatják a gyermeket messzire, hanem az adott településeken az edzők, esetleg az önkormányzatok bevonásával egyhetes táborokat szerveznének. Az elképzelések közt szerepel még speciális büdzsé kiutalása a paralimpiai sportnak, valamint a Magyarországon alkalmazott TAO támogatási rendszer bevezetése nálunk is valamilyen formában – magyarázta a miniszter. Arra is felhívta a figyelmet, hogy országos szinten 48 klubból csak 9 működik megfelelően, a többi viszont óriási gondokkal küszködik. Erre is megoldást kell valahogy találni, akárcsak arra, hogy jelen pillanatban 30 olyan edző van, akinek az életkora 65 évnél több, és nincs utánpótlás tréner szinten sem.

A nap folyamán a miniszter találkozott sportvezetőkkel, RMDSZ-es politikusokkal is, és ellátogatott a Pető Dalma vezette Crişul Sportklub székhelyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában