helyi foci

2021.01.21. 14:26

Centenáriumot ünnepel az érmihályfalvi labdarúgás

Bár a múlt évszázad tízes éveinek végére datálják az érmihályfalvi futball megjelenését a hazai labdarúgás palettáján, a sportág történészei szerint hivatalosan 1921-ben alakult meg az érmelléki városban az első labdarúgó-együttes, amelynek utódja idén ünnepli századik születésnapját.

SANYO DIGITAL CAMERA

Sz. Z.

Valószínűleg egy teljes napi újság is kevés lenne ahhoz, hogy felsoroljuk azon játékosok nevét, akik ott kezdték vagy fejezték be pályafutásukat, illetve játékukkal hozzájárultak ahhoz, hogy Érmihályfalva nemcsak a konzervgyára, hanem a labdarúgó-együttese révén is országos hírnevet kapjon.

A teljesség igénye nélkül sorolnánk fel néhány nevet, a Spartac/Recolta/Arovit/Unirea hőskor időszakából: a mai Praszler Stadionban kezdte pályafutását egykori kollégánk, Dérer Ferenc, játszott ott egy teljes Fele-dinasztia (közülük egy a román élvonalban is szerepelt), de a csapat egyik legeredményesebb időszakában magára öltötte a piros-fekete mezt Kun Attila, Gergely Sándor, Agud János, Nicolae Florescu, Valer Durdeu vagy Nelu Sasu is, és trénere volt a csapatnak Szűcs Árpád. A rendszerváltást követően a mihályfalvi együttes két alkalommal is felkerült a harmadosztályba, előbb egy kis „segítséggel”, ekkor a Szatmár megyei Fink Fenster alakulatával közösen indított C-ligás csapatot, majd a 2010/11-es évad végén került fel ismét a harmadosztályba, amikor a pótselejtezőn a Máramarossziget együttesét legyőzve került egy ligával feljebb.

Nagyon hosszan ecsetelhetnénk az érmihályfalvi labdarúgás múltját, de ezt remélhetőleg megteszik majd annak a könyvnek a szerkesztői, akik idén szeptemberre ígérik megjelentetni az érmihályfalvi labdarúgás távoli és közelmúltját bemutató kötetet. A centenáriumi ünnepség részleteire, illetve az emlékkönyv megjelenését megelőző tevékenységre egy későbbi lapszámunkban visszatérünk.

A négy fotó csak egy kis „ízelítő” a mihályfalvi futball múltjából, fent balra az öregfiúk csapatát láthatják, mellette egy – a tavaly elhunyt kollégánk, Rencz Csaba által lencsevégre kapott – kétezertizenvalahányas fotó látható az együttesről. Lent balra az 1979/80-ban Szűcs Árpád által edzett együttes játékosai pózolnak, mellettük pedig a B-közép tagjai, akik nemcsak nagy számban, de mindig kitartottak kedvenceik mellett.

Borítókép: a lelkes szurkolók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában