fogathajtás

2020.10.07. 16:54

Tíz év után is a csúcson

1986-tól a romániai fogathajtás hivatalos kezdetétől, minden évben Marosvásárhelyen tartják a nemzeti bajnokság utolsó fordulóját, ami értelemszerűen döntő fordulót is jelent.

Nem volt ez másképp 2020-ban sem, annak ellenére, hogy a vírus a tervezett bajnokság menetrendjét és a fordulók számát átírta. Az a fajta bizonytalanság, ami a versenyek megrendezését övezte, igencsak rányomta a bélyegét erre a sportra is. Nem volt ez másképp nemzetközi szinten sem. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a hétvégén Hollandiában tervezett négyesfogathajtó-világbajnokságot három napja lemondták a szervezők, miközben néhány ország csapata már úton volt Hollandia felé. Nem meglepő tehát a hazai óvintézkedések szigorúsága. A háromnapos marosvásárhelyi megmérettetést (akárcsak az előző betlenit) az érköbölkúti Rákóczi Gergő nyerte. Ez a tizedik nemzeti bajnoki címe az érköbölkúti versenyzőnek.

A díjazásnál a Román Lovas Szövetség részéről elhangzott, hogy ezzel a teljesítménnyel Romániában Rákóczi Gergő az egyedüli, aki saját sportágában egy évtizede őrzi veretlenségét és bajnoki címét. Az is egyedi teljesítmény, hogy a bajnokság első négy helyezettjeinek lovai a Rákóczi-istállóból kerültek ki, vagy itt kapnak kiképzést Rákóczi Gergő edzői irányítása alatt. Így a bajnokságon két fogattal induló, immár szintén érköbölkúti Varga Roland második, illetve harmadik helyezést ért el. Csoma András, akinek fogarasi lovai szintén itt készülnek, a negyedik helyen végzett. A Nemzetközi Lovas Szövetség is elismeréssel szólt az itt folyó munkáról. Az eredmények azt mutatják, hogy ma Érköbölkúton vannak Románia legjobb, legeredményesebb lovai. Ezt a tíz éve tartó veretlenség, valamint az a tény igazolja, hogy itt van az a ló (a betleni ménes tenyésztéséből), amely a mindenkori román lovassportok történetében világbajnoki aranyérmet szerzett, a 2019-es világbajnokságon.

Borítóképünkön: Rákóczi Gergő a fogat hajtója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában