FRB

2020.07.14. 14:46

Változik a férfi kosárlabdabajnokság lebonyolítási rendje

Múlt héten összeült a Román Kosárlabda-szövetség (FRB) igazgatótanácsa, és számos érdemi döntést hozott a következő idénnyel kapcsolatban. Időközben az is kiderült, hogy a nagyváradi együttes nem tart igényt Sean Barnette szolgálataira.

Farkas Á. Zoltán

Óriási változásokat eszközölt a múlt héten összeült Román Kosárlabda-szövetség igazgatótanácsa a következő idény lebonyolításával kapcsolatban: „nem számít, hány együttes iratkozik be a 2020/21-es pontvadászatba, a férfiaknál egyetlen csoportban rendezzük meg az alapszakaszt oda-visszavágók formájában. Mi arra számítunk, hogy legalább tizenhat együttes jelzi a részvételét, de az sem baj, ha húsz csapat iratkozik be a bajnokságba.

Az első szakaszban minden héten fordulót rendezünk, majd jön a visszavágó szakasz, és ezt követően alakul ki az 1–8. csapatos, illetve 9-es (?) mezőny” – jelentették be a múlt heti videokonferencián. Magyarul ez azt jelenti, hogy a Nagyváradi VSK együttesének legalább tíz–tizenöt, sokkal gyengébb játékerőt képviselő alakulattal kell megküzdenie, ráadásul sokkal több pénzt kell majd költenie az idegenbeli találkozók alkalmával, hiszen Galacra, Konstancára és nem egy alkalommal Bukarestbe kell utaznia, sokszor a „semmiért”…

Az alapszakaszt követően az élen végző együttes a nyolcadik helyezettel, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, míg a negyedik az ötödikkel vív két győzelemig tartó párharcot, a győztesek az elődöntőben folytatják, szintén két győzelemig tartó csatározásban, majd a nyertesek találkoznak a döntőben. Annyiban nem változott a szabály, hogy az alapszakaszban jobb helyen végző együttes minden egyes fázisban eggyel több mérkőzést vív(hat) hazai közönsége előtt. A bajnokságban és a Román Kupában is mindöszsze hat külföldi játékost írhat fel egy csapat a játéklistára, de azokat továbbra sem szerepeltetheti egyszerre a pályán, hanem legalább egy vagy két romániai kosarasnak is játszania kell.

Mivel a Nagyváradi VSK-nak eddig csak négy idegenlégiósa (Markoics, Zekovics, Valeika, Broussard) van – Watson kettős állampolgárságú, a még gondolkodó Richard szintén, Krajina újraszerződtetése pedig nem biztos –, a csapatvezetésnek szét kell néznie a játékospiacon még két jó játékos megszerzése miatt, mivel az amerikai Sean Barnette játékára már nem tartanak igényt. Mint megtudtuk, a nemzetközi kupában való szereplés alkalmával hét idegenlégióst is lehet szerepeltetni, a román bajnokságban viszont csak hatot, ezért nem is forszírozza a várad klub, hogy minél több nemzetközileg jegyzett kosarast hozzon Nagyváradra.

A Román Kupában még minden bizonytalan (állítólag október 3-án lesz az első forduló), mert nem tudják, hány csapat iratkozik be, az viszont már most biztos, hogy a Nemzeti Liga 2020/21-es idénye október 10-én rajtol, és 2021. június 12-én zárul. A Nemzeti Ligába való beiratkozás utolsó napja július 15. vagyis holnap zárul a jelentkezés. A fordulópárosítást augusztus 24-én ejtik meg a FRB székhelyén, ami pedig az átigazolási időszakot illeti, augusztus 3-án kezdődik, és 72 órával a bajnokság megkezdése előttig tart.

Borítókép: illusztráció

Címkék#FRB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában