Járvány idejére

2020.04.21. 16:15

Űzzük az unalmat!

Hogy vannak? Jól! Irigylem azokat, akik ezt mondják. Persze füllentenek, na, de akkor is…

Ács Tibor

Most, hogy már megcsömöltünk a sok parázson sült pisztrángtól és a hegyi levegő kipirosította a karanténban lisztfehérré vált orcánkat, pihenjünk egy keveset (már csak ez hiányzik a boldogságunkhoz). És persze ébredjünk fel, elég volt az álmodozásból.

Mivel az otthonülés lett a kedvenc hobbink egyike, térjünk vissza (el sem mentünk sajnos) a napi szinten dédelgetettt horgászmotyóhoz. Tegyük fel, könnyezve bár, de sikerült megválnunk a fölösleges (olyan nincs is) kacatoktól, idő- és rozsdamarta szeméttől. Két fontos dologhoz még nem nyúltunk: a botokhoz és az orsókhoz. Nem kell megijedni, most nem az következik hogy az ócskát dobjuk ki, elvégre nem vagyunk mi Rothschildék rokonai. Igaz, hogy az az öt helyen repedt teleszkópos bot, amit már csak a szigetelő szalag ,meg az imádság tart össze, nem egy versenypálca, azért még talán jó lesz.

Ha a botokat nézzük, nagyon fontos, hogy tiszták legyenek, és ez nem csak esztétikai szempont. Akár teleszkópos, akár összedugható a szerszám, a bottagok közé kerülő homok, por, etetőanyag maradék kidörzsöli a botok anyagát, ami idővel a tagok szétcsúszásához, töréséhez vezet (és akkor jöhet az a bizonyos ima). Pedig elég, ha botjainkat szétszedjük, langyos vízzel átöblítjük, puha ronggyal áttöröljük. A teleszkópos bot csőtagjainak a belső részét is érdemes a tusolóval átmosni. A bottagokat felállítva hagyjuk megszáradni (most van idejük rá bőven), csak azután rakjuk őket össze, tegyük tokba és, ha a család hölgytagját is sikerül meggyőzni, a lakásban tároljuk. Bár kinti használatra tervezték őket, a túlzott napsütés nem válik hasznukra. Az orsókról is érdemes leáztatni a koszt, de azt ne a tusolóval próbáljuk. Ha a gépezetet egy pár órára nedves rongyba csavarjuk, utána könnyű letörölni róla a tavalyi nyerő etetőanyagot. Egy kis kenés is kell a szerkezetnek, de bár az étolaj készletünk pazar, ne abból használjunk, mert rosszabb még a semminél is. Pár csepp műszerolaj a tengelyre, görgőre és megy majd, mint újkorában. Bár az orsó belsejét is karban kellene tartani, óva intek bárkit – aki csak Mekk Elek szintű műszaki felkészültségű – attól, hogy egy modern orsót szétszedjen, mert úgy ömlesztve, zacskóban nem lehet majd vele fárasztani az öreg potykát.

Remélem egy ideig lefoglal minket ez a munka és ugyanakkor távol maradunk a vírustól meg az idegösszeomlástól. Vigyázzanak magukra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában