A jövő nemzedéke

2020.04.01. 13:15

Nőnek, mint eső után a gomba

Vitathatatlanul Sorin Todea jelenleg a legjobb labdarúgó ifjúságnevelő edző Nagyváradon, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy öt játékosát meghívták a korosztályos román válogatottakba, három pedig már olasz klubokban rúgkapálja a labdát.

Farkas. Z. Ádám

Mint futballista is óriási tehetség volt Sorin Todea, mindössze tizenhét esztendős volt, amikor a Bihar FC felnőtt csapatának színeiben élvonalbeli mérkőzést játszhatott. Tehetségét és tudását mostanság kispályás mérkőzéseken kamatoztatja, de fő foglalkozása a tehetséges futballisták felkutatása. Előbb tette azt a Nagyváradi Luceafărulnál, később pedig a Városi Sportklubnál. Előbbi együttesben nevelte ki Ricardo Farcașt, a VSK labdarúgó szakosztályának jelenlegi elnökének fiát, aki az Ajax Amszterdam korosztályos csapataiban szerepelt, s kevésen múlt, hogy a görögországi Arsenal központból Londonba kerüljön. Menedzserével, Cătălin Sărmășannal végül is úgy döntöttek, hogy az olasz futball jobban kamatoztathatná tehetségét Ricardo, ezért tavaly a Spal élvonalbeli gárda utánpótlás alakulatához írt alá. Azóta már a felnőtt együttes biztos tagja, s már nagyon várja, hogy visszatérjen „munkahelyére”, a futballpályára.

Nem sokkal később, Todea a bihardiószegi születésű Claudiu Micovschiban látta meg a bihari labdarúgás egyik nagy tehetségét, ő egyeneses Olaszországba került: előbb a Genoa ifjúsági együttesében bizonyított góljaival, majd a felnőtt csapatnak is egyik meghatározó alakja lett. A két fiú a koronajárvány-vírus miatt nem is tért haza Olaszországból, de Todea állandó kapcsolatban van velük, a fiúk jól vannak, csak hiányoznak számukra a tréningek, a barátok, a bajnoki mérkőzések.

Szalagon „gyártja”

A Luceafărul eladását követően, Todea a Városi Sportklubhoz került át, ahol a legidősebb korosztállyal, azaz a 2005/06-os születésű gyerekekkel foglalkozik, s itt fedezte fel a mindössze tizennégy éves Patrick Gânţét, aki fiatal kora ellenére ritka adottságokkal rendelkezik, értve ez alatt már most 1.90 m feletti magasságát, óriási lövőerejét, fejjátékát, és azt, hogy abszolút kétlábas, ami egy csatárnál, támadó középpályásnál elengedhetetlen a fejlődése szempontjából. Angol, francia és olasz klubcsapatok voltak versenyben szerződtetéséért, végül az AS Roma volt a leggyorsabb, és tett visszautasíthatatlan ajánlatot, így Patrick az olasz fővárosba költözött fejlődni. A járvány azonban egyelőre beleszólt abba, hogy a fiú a római focisuliban folytassa, mert édesapjával hazatért, s egyelőre a karantén unalmas perceit, óráit próbálja átvészelni. Nevelő edzője, Todea lapunknak elmondta, hogy mindketten jól vannak, s várják a vírus mielőbbi „eltakarodását”.

Hasonló vágyai vannak Sorinnak is, aki elmondása szerint még legalább három-négy tehetséget lát a VSK korosztályos együttesében, amely amúgy a negyedik Ligás Nagyváradi CAO 1910 bajnoki listavezető ifjúsági csapata. Todeaék sem akarnak lemaradni a felnőtt alakulat mögött, megnyerték mind a tizenegy találkozójukat, és három pont előnnyel a Nagyváradi Egyetem előtt, 100 százalékos teljesítménnyel vezetik a bajnokságot. Amennyiben bajnokok lesznek, akkor – a CAO-hoz hasonlóan – a megyeközi találkozón Szilágy megyei együttessel mérkőznek meg az országos bajnokság elődöntőjébe kerülésért.

Apa és fia, Sorin és Mario Lucas Simuț

Ugyan nem Todea nevéhez fűződik a másik nagyváradi tehetség felfedezése, de egy szintén volt Bihar FC-s játékos, Sorin Simuț, a Nagyváradi Șoimii edző/elnöke fia is ontja a gólokat, igaz, ő Angliában jeleskedik. Mario Lucas Simuț Londonban kergeti a labdát, és nem csak góljaival, hanem gólpasszaival is felhívta már az angol szakemberek figyelmét.

 

 

 

Borítóképünkön: a Sorin Todea által felkészített VSK legidősebb ifjúsági együttese. A felvétel még tavaly készült az edzőtáborban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában