FRB

2020.04.15. 14:52

„Fizikai képtelenség lenne befejezni az idei bajnokságot”

A Román Kosárlabda Szövetség (FRB) vezetőségének indítványára videokonferenciát szerveztek múlt héten pénteken, amelyen a FRB által szervezett bajnokságokban érdekelt klubok vezetői, képviselői vettek részt.

Farkas Z. Ádám

Videokonferenciát tartott múlt pénteken a Román Kosárlabda Szövetség (FRB) vezetősége az általa szervezett bajnokságokba beiratkozott csapatok vezetőinek résztvételével. A férfi Nemzeti Ligában címvédő Nagyváradi VSK-t, a klubelnök, illetve a szakosztály menedzsere, Șerban Sere képviselte. „Miután a román hatóságok bejelentették, hogy újabb egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot Románia területén, szükségszerű volt, hogy megbeszélést tartsunk a hazai fórum vezérkarával, és beszéljünk a hogyan továbbról” – nyilatkozta az elnök.

„Érdemi döntés ugyan nem született, de a férfi bajnokságban érdekelt tizenhat csapat vezetői közül tizenöt azt javasolta, hogy vessenek véget az idei pontvadászatnak. Sajnos, számos tényező enged arra következtetni, hogy a szezon nem folytatódik. Gondolok itt első sorban arra, hogy a legtöbb klub május végéig kötött szerződést a játékosaikkal, azaz hiába folytatódna május közepén a 2019/20-s pontvadászat, azt képtelenség lenne befejezni a hónap végéig, amikor a kosárlabdázók többségének lejár a klubjával kötött szerződése. Nem beszélve arról, hogy az együttesekben sok az idegenlégiós, akik a ki- és beutazási bizonytalanságok miatt nem is tudnának visszatérni Romániába” – érvelt a menedzser, aki konkrétan nem jelentette ki, hogy bajnokavatás nélkül záródik az idei bajnokság, de véleményezéséből erre engedett következtetni.

Idő előtt zárul?

Șerban Sere szerint fizikailag is lehetetlen lenne megoldani az idei bajnokság lejátszását, mivel az alapszakaszban minden egyes együttesnek még 5-6 mérkőzése, a rájátszásban pedig 9-15 találkozója lenne hátra. „Tegyük fel, hogy a hatóságok május elején-közepén megengedik a sporttevékenység folytatását, viszont akkor is csak nézők nélkül. Akkor meg minek? Véleményem szerint a sport a közönség nélkül már nem ugyanaz. És akkor ott van egy tisztán sport jellegű gond is: a játékosok –

bár otthonaikban edzésben tartják magukat – két hónapos kiesés után kezdenek el csapatjátékban is gondolkodni, és ahhoz, hogy ismét a formájuk csúcsára érjenek, két vagy három hetet kell edzenek a tréner taktikai elképzelése szerint. Ráadásul abban az időszakban kellene csúcsformába kerülniük, amikor a bajnokság a rájátszás közelében van, ahol minden egyes elveszített mérkőzés akár a kieséshez is vezethet” – véleményezett Sere.

Óhatatlanul is felvetődik a kérdés, hogy mi történik az elkövetkezendőkben? „Nyilvánvaló, van időnk időnk arra, hogy elgondolkodjunk azon mit kell tennünk a jövőben, de én úgy érzem, hogy első sorban a kosárlabdaközpontokat kell segítsük és megmentsük a megszűnéstől. Attól is tartok, hogy a járvány végeztével több csapat is csődöt jelent majd, olyan klubok tűnhetnek el a román kosárlabdasport palettájáról, amelyek egykoron meghatározóak voltak úgy a hazai bajnokság, mint a válogatott szempontjából. Ami a váradi együttest és szurkolóit érinti, arról egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy kitartást, hamarosan lesz újra sport, kosármeccs Nagyváradon, és ha rajtam múlik, csapat is!” – mondta a klubelnök.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában