Interjú

2020.02.19. 15:31

Románia megvolt, most Európa meghódítására készülnek a nagyváradi vízilabdázók

Dorin Costrăș, a Nagyváradi VSK férfi vízilabda együttesének vezetőedzője a múlt hétvégén a csapata által megnyert Román Kupa sorozat után, immár higgadtabban, tárgyilagosan, átlátva a Bukarestben történteket, nyilatkozott a nagyváradi sajtónak.

Farkas Sz. Ádám

– Hogyan értékeli csapata játékát a Román Kupa idei sorozatában?

– Ami a szervezést illeti, az pocsék volt. A tornát mindössze két nap alatt „lezavarták”, és annak ellenére, hogy a mezőny egyik leggyengébb együttesével a Kolozsvári Politechnicával játszottuk a pénteki negyeddöntőt, azt reggel nyolc(!) órakor tűzték műsorra. Azt a szervezők is figyelembe vehették volna, hogy a játékosoknak reggelizniük kell, a találkozó előtt be kell melegíteni, a technikai megbeszélésről nem is szólva. Mi nagy komolysággal készítettük elő ezt a tornát, s akkor jön egy ilyen reggel nyolcórási időpont, amit én személy szerint nevetségesnek, a csapatom iránti tiszteletlenségnek tartok.

– És még ugyanaznap elődöntőt is játszottak…

– Alig maradt kevéske idő az ebédig, majd az azt követő pihenésre, délután, a Bukaresti Dinamo személyében már egy sokkal erősebb ellenféllel kellett játsszunk az elődöntőben. Ugyanakkor azt sem feledhetjük el, hogy a rendező Bukaresti Steaua csak este nyolc órakor játszott, aznap egyetlen egy találkozót. Sikerüket követően arra kérték a Román Vízilabda-szövetség versenybizottságát, hogy a fináléra 24 órát követően kerüljön sor, ami sem ebben a sorozatban, sem a bajnokságban (a fordulónkénti két meccs között maximum 16 óra kell elteljen! – szerk. megj.) nem szokott megtörténni. A fővárosiak kérésének, természetesen eleget tettek.

– Lehet, hogy a váradi fiúknak is jól jött a hosszabb pihenő, hiszen, ha büntetőkkel is, de megverték a címvédő Steauát.

– Így is meg lehet közelíteni az esetet, én azért háborodtam fel, mert a bukaresti csapatoknak mindent megengednek… De beszéljünk inkább a szépről, az örömről, amit a fiúk okoztak nekem és a szurkolóiknak azzal, hogy elhódítottuk a kupát, amelyre, őszintén szólva, nem számítottam. Nekünk az volt elsődleges, hogy jó meccseket vívjunk jó csapatokkal, így készülve az olasz Ortigia elleni Európa-kupa e hétvégi elődöntő odavágójára.

Van bennük tartás

– Azért mégis, térjünk vissza egy kicsit a döntőre, amelyet egy 3–0-s sorozattal kezdtek, aztán érthetetlen módon, visszaestek.

– Magabiztosan, győzelemre törve szálltak vízbe a váradi fiúk, s ennek megfelelően az első negyedben szinte minden sikerült, amit akartunk: 3–0-ra, majd 4–1-re is vezettünk, de rájuk tört a drukk, a jobb játékos állománnyal rendelkező fővárosi gárda pedig ezt könyörtelenül kihasználta, fordított, és egy adott pillanatban már két góllal (8–6) is vezetett. Nehéz helyzetbe kerültünk, de maradt annyi erő és akarat a fiúkban, hogy csak azért se adják fel. Előbb egy gólra megközelítettük őket, kivédekeztük az emberhátrányos Steaua-támadást, s az utolsó másodpercben szerzett találattal egyenlítettünk,

– A látottak alapján, reálisnak véli a döntetlen eredményt?

– Teljes mértékben! Nem akarok haza beszélni, de a találkozót egészében véve, mi jobban játszottunk. Sajnos, ismét sokat hibáztunk 100 százalékos helyzetben, de a fiúk helyrehozták a hibájukat a büntetőpárbajban, amelyet megnyertek. Sokan azt mondják, hogy a büntetőpárbaj egy lutri, én viszont azt mondom, rengeteg koncentrációra és nyugalomra van szükség, hogy értékesítsd az ötméterest. A biztosabb kezű, agyban inkább ott lévő játékosok alkotta együttes nyert!

– Őn szerint meglepetés volt a győzelmük?

– Teljes mértékben! Az ő uszodájukban, az ő közönségük előtt játszottunk, egy olyan együttes ellen, amelyben kilenc román válogatott és három idegenlégiós szerepel. Ráadásul a Kolozsvár elleni meccsen Vlad Dragomirescu megsérült, nélküle voltunk kénytelenek lejátszani az elődöntőt és a finálét is. Nagy érvágás volt számunkra.

– Hogyan értékeli a VSK fiataljainak játékát?

– Személyes véleményem szerint a csapaton belül van egy kohézió, egy összetartó erő, ami „beszívta” az ifiket is a középpontba. De említhetem ugyanakkor itt az edzéseken mutatott akaratot, keménységet és komolyságot. Ők minden alkalommal próbálnak felnőni a feladathoz, lépést kívánnak tartani az idősebb, tapasztaltabb játékosokkal, és ez többször sikerül, mint nem. Nagyon-nagyon elégedett vagyok velük, úgy technikai, mint taktikai szempontból. Sokan közülük még iskolások, mások az érettségire készülnek, nekik fel kell osztani az erejüket, hiszen számukra a sport és a tanulás egyaránt fontos.

Következik az Ortigia

– Nem sok idejük maradt az örömre, a pihenésre, szombaton újabb nagy csata vár a fiúkra, az Ortigia elleni Európa-kupa elődöntőjének első meccse. Mit vár a találkozótól, mennyire ismeri az ellenfelet?

– Hónapok óta figyeljük az olasz együttest, jó csapatnak tartom, amely a tavalyihoz (5-6. hely) képest javuló formát (harmadik az olasz pontvadászatban) mutatott hazája bajnokságában. Mindössze a két legjobbtól, azaz a listavezető Pro Reccotól és a második helyen álló Bresciatól kapott ki. Azt sem feledhetjük el, hogy az Európa-kupa negyeddöntőjében a görög bajnokság meghatározó együttesét, a Vouliagmenit búcsúztatta. Hogy mit remélek a meccstől? Játsszunk legalább olyan jól, mint a Steaua ellen, de leginkább azt szeretném, ha nyernénk!

– Vlad Dragomirescu megsérült a Román Kupa negyeddöntőjében, van remény arra, hogy szombatig felépüljön, és játsszon?

– Sajnos kevés az esély erre, és bizony nagy hiány lesz, ha nem játszhat. Szerencsére nem kéztörést szenvedett, hanem „csak” egy rándulás volt az esetnél, ezért még reménykedem abban, hogy hadrendbe állíthatom szombaton…

Azt a sportbarátok bizonyára jól tudják, hogy a VSK a Bajnokok Ligájában kezdte meg a szereplést a 2019/20-s nemzetközi idényben. A harmadik körig jutott, ott viszont búcsúzott a BL-től, és átkerült az Európa-kupába, amelynek negyeddöntőjében a spanyol Mattarót búcsúztatta 20–19-es összesítéssel. A VSK-val ellentétben, az Ortigia egyenesen az Európa-kupában kezdte meg szereplését, ahol sorban győzte le az Apoel Nicosia (Ciprus), a Montpellier (Franciaország) és a Partizan Belgrad (Szerbia) csapatait az első körben, majd a második fordulóban a Sibenik (Horvátország), a Mediterrani (Spanyolország) és az MVLC Miskolc (Magyarország) következett a legyőzöttek listáján, végül a negyeddöntőben az NC Vouliagmeni (Görögország) alakulatát ütötte el a továbbjutástól. Mit is kell tudnunk a VSK szombati ellenfeléről, az Ortigiáról? A LEN adatai szerint 1928-ban alakult, azóta az olasz első osztályban szerepelt, jelenleg a harmadik a roppant erős talján bajnokságban. A csapat vezetőedzője Stefano Piccardo, a keretben mindössze egy montenegrói idegenlégiós van, a többi játékos olasz.

A NAGYVÁRADI VSK–ORTIGIA Európa-kupa elődöntőjének első találkozóját február 22-én, szombaton 18 órától játsszák a Ioan Alexandrescu Sportuszodában, a visszavágóra március 4-én Olaszországban kerül sor.

Gólkirályok

A Román Kupa döntőjét követően díjazták a váradi csapat két játékosát: Vlad Georgescu a tavalyi Szuperligában szerzett legtöbb góljáért, míg Yuszuke Inaba az idei Román Kupában dobott legtöbb találatáért kapott egy-egy serleget.

 

Borítóképünkön: Dorin Costrăș

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában