Tehetség

2020.02.13. 10:00

Az Inter teszteli a váradi labdarúgót

A legkisebbik Popa jelenleg a negyedosztályú NAC 1910 játékosa, de az olasz Internazionale vezetői már nagyon csábítják, nem valószínűtlen, hogy nyártól olasz „csizmában” játszik.

Farkas Á. Zoltán

A „Popa-klán” harmadik tagja, Luca tűnik a Popa családból a legígéretesebbnek. Nagybátyja, Mădălin hét első osztályú meccset játszott a Bukaresti Dinamo, a Besztercei Gloria és a Târgu Jiu Pandurii színeiben. Nagyapja, a Váradon, a csak „Țăranu”-ként ismert Popică tőbb, mint kétszáz első osztályú meccsel büszkélkedhet, játszott a Petrozsényi Jiulban és az Aradi UTA-ban.

Luca Popa, a Városi Sportklub utánpótlásnevelő klubnál cseperedett fel, a legutóbbi idényt a Biharban szervezett Megyei Első Osztályú labdarúgó-bajnokság élén álló Nagyváradi AC 1910 (CAO) együttesénél töltötte, jelenleg az olasz éllovas Internazionale utánpótlás csapata teszteli. A futballista 2005. december 14-én született, azaz még nem töltötte be tizenötödik életévét, de már most a bihari labdarúgás egyik legnagyobb tehetségének tartják. Természetesen tagja a román U15-ös korosztályú román válogatottnak, amelynek színeiben négy találkozót játszott, sőt az októberben Moldávia ellen 3–0 arányban megnyert mérkőzésen megrúgta első válogatottbeli gólját. Először a tavalyi év elején hívták meg, az országból több társával együtt a válogatóra, ahol már az első ilyen összemozgatón meggyőzte a szövetségi edzőt, hogy helye van a legjobbak között. Így volt ez 2019. novemberében is, amikor a román korosztályos nemzeti együttes két felmérőt is játszott Ciprus ellen, és Luca mindkét alkalommal kezdőként lépett pályára.

Családi örökség

A 2019/20-s bajnoki évadban Popa a NAC 1910 csapatával minden bajnoki mérkőzést megnyert, ezzel 100 százalékos teljesítménnyel vezeti a pontvadászatot.

Tehetségét minden valószínűséggel nagytatájától, Vasile „Țăranu” Popatól örökölte, aki elmondása szerint több mint kétszáz élvonalbeli meccset játszott a Petrozsényi Jiul és az Aradi UTA színeiben, ez idő alatt pedig háromszáznál is több taccsdobást végzett el. Luca nagybátya, Mădălin Popa is játszott a román élvonalban, összesen hetet, a Bukaresti Dinamo, a Besztercei Gloria és a Târgu Jiu Pandurii színeiben. Mădălin jelenleg a negyedosztályú Mácsapusztai Unirea játékos/edzője.

A Városi Sportklub elnöke, Șerban Sere a következőket nyilatkozta a fiatal játékosról, illetve a futballszakosztályról: „csak gratulálni tudok a teljesítményéhez, szimpatikus, komoly fiatalemberről van szó, aki nem ismer lehetetlent, az edzésekre elsőként érkezik, s a pályát utolsóként hagyja el. Hozzáállását látva, úgy vélem még sokra viheti úgy a labdarúgás terén, mint a magánéletben. Ezúttal is szeretnék gratulálni a szakosztálynál tevékenykedő edzőknek, különösen Sorin Todeanak, Claudiu Mutunak, Sorin Popnak és Horică Rădulescunak, akik számos tehetséget neveltek fel az elmúlt évek során. Ezeket a fiatalokat és eredményeket látva, nekünk vezetőknek és támogatóknak további erőfeszítéseket kell tennünk, annak érdekében, hogy a futball szakosztály tovább bővüljön, és jobb körülmények között készülhessenek a nagybetűs labdarúgás-szint eléréséhez. A NAC 1910-el kötött együttműködési szerződés a nyár elején ugyan lejár, de reményeim szerint sikerül azt megújítanunk, főleg, ha az együttes feljut a harmadosztályba. Egyéb meglepetéseink is vannak a váradi focival kapcsolatban, de erről később…”

Híreink szerint, Sere arra utal, hogy 4-5 éven belül felépül Nagyvárad külterületén az új, nemzetközi mérkőzések rendezésre is alkalmas stadion, és akkorára legalább másodosztályú együttest próbálnak „összehozni”!

Spanyolországban járt

Egy másik bihari labdarúgó, Gabriel Buta az U18-as korosztályú román válogatottba kapott meghívót, amely február 7-11. között a spanyolországi La Mangaban vett részt edzőtáborozáson. A Nagyszalontai Olimpia egykori játékosa, jelenleg a Konstancai Viitorul labdarúgója mindhárom meccsen pályára lépett, így a Norvégia (2–3), a Portugália (1–2) és a Törökország (3–2) ellenin is.

Borítóképünkön: Luca Popa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában