Gyász

2020.01.22. 17:00

Tizenöt esztendő Toni Alexe nélkül

2005. január 21-e fekete betűkkel szerepel a román kosárlabda történelemkönyvében: autóbaleset következtében akkor hunyt el a román kosárlabda legjobbjaként számon tartott Antonio Alexe, akinek nevét a nagyváradi sportaréna is viseli.

Farkas Sz. Zoltán

A tragédia néhány órával azután történt, hogy a román kosárlabdasport klubszinten a legnagyobb teljesítményt érte el: a Ploiești CSU együttese a FIBA Európa-kpa visszzaágóját vívta a bolgár Spartak Szófia ellen, és az Antonio Alexe vezérelte román csapatnak tizenhat pontot kellett lefaragnia. Végül harminc ponttal, 82–52 arányban nyert, és a Ploiești elhódította a serleget. Toni nem maradt ünnepelni, kocsiba ült, hogy mihamarabb Nagyváradra, feleségéhez és kislányához érkezzen, hogy az örömhírt elsőként újságolhassa el. Nem tehette meg, mert 2005., január 21-én hajnalban Peugeot gépkocsijával Sinaia közelében autóbalesetezett. A rendőri jelentések szerint, autója átcsúszott a menetiránnyal ellenkező sávba, ahol egy kamionnal ütközött. A gépkocsi sebességmérője 120 km-nél, élete pedig harminchat évnél állt meg. Kedvenc városában, ahol a profi kosárlabdázást kezdte, Nagyváradon temették el…

Egy kis múlt

Toni Alexe 1969. december 21-én született az ország másik felében, Konstancán. Az első kosaras edzéseket tizenegy éves korában végezte Mărțișor Hondrilă és Adrian Ioan trénerek irányítása mellett. Nyolc évvel később, azaz 1988-ban Toni első alkalommal érkezett Nagyváradra, ahol leigazolta a Dan Berceanu edzette Dinamo. Öt évet játszott a Sebes-Körös menti város együttesében, amellyel a legjobb eredményt az 1991/92-es évadban érte el, az országos bajnokság harmadik helyén végzett. Azok, akik élőben láthatták az akkori mérkőzéseket, minden bizonnyal emlékezetes marad számukra a váradi Dinamo meccsei a Bukaresti Dinamo, a Steaua vagy a Kolozsvári Universitatea ellen. Akkoriban olyan játékosokkal vette fel Toni a harcot, mint Florentin Ermurache, Anton Netolitzchi, Petre Brănișteanu, Vasile Popa, Alexandru Vinereanu, Ghiță Mureșan, és még hosszan sorolhatnánk a legjobbak neveit. A Váradon eltöltött évek során számtalanszor játszott a román korosztályos válogatottakban, legjobb eredményét még 1990-ben érte el, amikor az ő csapatkapitánysága alatt az ifi válogatott negyedik helyen végzett az Európa-bajnokságon. Egy évvel később, immár az utánpótlás válogatottal a Kanadában megrendezett világbajnokságon lett az együttes ötödik. Alexe mindkét eseményen kíválóan játszott, nélküle talán a legjobb tízben sem lett volna benne egyik nemzeti alakulat sem.

Idő közben nagyon megszerette Nagyváradot, házat vett magának, itt ismerte meg a feleségét is, a nagyváradi sportélet legismertebb személyiségévé vált.

Külföldi kitérő

Az átkos rendszer megszűnésével megnyíltak a határ kapui, és Alexe Magyarországra igazolt, ahol bajnok lett a Szolnokkal, a Szombathellyel és a Székesfehérvárral, s játszott Sopronban is. A kétezres évek elején hazatért, s az akkoriban legnagyobb terveket szövögető Aradi West Petromhoz igazolt, amellyel már az első évben bajnokságot nyert. 2003-ban végleg hazatért, és a Ploiești Asesoft játékosa lett, s idő közben Nagyváradon Șerban Serevel (a Városi Sportklub jelenlegi elnöke – szerk. megj.) letette az alapjait a NAC-nak, amely felügyelte a férfi kosárcsapat ujjáalakulását, ugyanis a korábbi együttes megszűnt. A 2004-ben alakult együttes a VSK nevet vette fel, s az évek során számtalan sikert aratot, éppen Toni Alexe „vigyázó szemei” előtt, hiszen az egykori kosarasnak az általa elnevezett sportarénában egy óriási képe van feltéve a kosárpalánk mögött.

A tragikus évben Alexe az Asesoftal is megnyerte a bajnokságot, immár a harmadikat, sőt megnyerte a FIBA Európa-kupát, de már nem örülhetett neki. Ahogy a nagyváradi sportszeretők sem, mert ígérte hazatér szeretett városába, s levezetéskét még játszik két-három bajnoki évadot. Nem ő választotta, de 36 évesen végül nem a váradi, hanem az égi pályákra szerződött…

Elismerések, kitüntetések

A három bajnoki cím elnyerése mellett, Toni nagyon büszke volt arra, hogy hosszú évekig ő volt a román válogatott csapatkapitánya, és ezt sem a csapattársak, sem a mindenkori szüvetségi kapitányok nem vonták kétségbe, harra a posztra ő a legjobb! Tonit hatszor választották a román bajnokság legjobbjának, illetve Magyaorországon háromszor kapta meg ugyanezt a titulust. Alig huszonegy(!) esztendősen megkapta a román sportmesteri címet, s még abban az évben, 1990-ben sikeresen végezte el az edzői iskolát. Számos egyéni díjai közül egyet a legendás amerikai kosaras, Moses Malone nyújtotta át neki, a Nemzetközi Kosárlabda-egyesület (FIBA) pedig minden idők lehjobb tíz védője között tartja számon Toni Alexét!

Toni a magánéletben és a pályán egyaránt követendő péda volt, emberként számtalanszor ült le a gyerekek körébe, beszélgetett velük, buzdította, hajtotta őket. „A tehetség nem minden – mondogatta –, de akarattal, sok edzéssel, magasra lehet jutni” – hitte Alexe. Ahogyan a pályán mozgott, ahogyan tehetségével, karizmatikus személyiségével, játékstílúsával és küzdeni akarásával kitűnt a többiek közül, az valószínűleg nem csak a nagyváradi, hanem az egész román kosárlabdázásban egyedülálló marad. Ezért volt a lehető lejobb ötlet a román kosárlabda-sport géniuszáról, Antonio Alexéről elnevezni a nagyváradi sportarénát.

Az élet halad tovább, viszont Toni Alexét soha nem fogjuk elfeledni. Fizikailag ugyan már nincs közöttünk, de az amit a karrierje során felmutatott, az hallhatatlanná tette számunkra, emléke örökké élni fog bennünk…

Alexe pályafutása

– 1980 – a kosaras karrier kezdete a Konstancai Sportiskola színeiben

– 1988–1993 – Nagyváradi Dinam

– 1993–2000 – Szolnoki Olaj, Sopron, F.C. Szombathely, Székesfehérvár

– 2000–2002 – Aradi West Petrom

– 2002–2003 – Szombathely

– 2003–2005 – Ploiești Asesoft CSU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában