Helyi sport

2019.12.09. 17:49

Négy lova is aranyat ért

Magyarország legrégebbi és legpatinásabb lovardájában tartottak nemzetközi fogathajtó versenyt a múlt hétvégén. A pestiek által csak Tattersallként becézett, Budapest központjában, a Keleti pályaudvar mellett elhelyezkedő versenylovardában zajlott a rangos megmérettetés.

A mintegy 46.000 négyszögöles területen elhelyezkedő létesítmény kezdetétől mostanáig a magyar lovassportok mekkája. Az 1878-as alakulásától folyamatosan tartanak itt minden lovassportágban versenyeket. A 2018-ban történt, 2,8 milliárd forint ráfordítású felújítás után nem csak Magyarország, de Európa egyik leglátványosabb lovas létesítményévé vált. Központi fekvése és patinája miatt fokozottan figyel a lovas világ az itt megrendezésre kerülő versenyekre. Sem a küzdőtérről, sem a lelátóról nem hiányoznak a lovassport jelenkori és régebbi csillagai. Nem volt ez másképp 2019 decemberében sem, amikor is 47 versenyző állt rajthoz a győzelem reményében. Az érköbölkúti Rákóczi istálló három fogattal érkezett a versenyre. A szorgos munkához társuló szerencse itt sem maradt el. Rákóczi Gergő négyesfogatával első helyen végzett, így ő vihette haza a nemzeti lovarda arany díját. Idén Gergőnek ez volt a harmadik magyarországi fedettpályás versenye: Szilvásváradon a 4. helyezést érte el, a hortobágyi Mátai ménes versenyén csak a többszörös világbajnok Dobrovitz József előzte meg, míg Pesten az aranyérmet tudhatta magáénak. Az ugyancsak érköbölkúti Varga Roland egyesfogat kategóriában a második helyezést érte el.

Rákóczi Gergő a versenyen való szereplésével lovas-sporttörténelmet írt, hiszen a több, mint 120 éves versenymúlttal rendelkező Nemzeti Lovardában ő az első, aki Románia színeiben a pódium felső fokára állhatott. A díj, amit a szervezők adtak át, elismerés egyaránt a romániai lótenyésztésnek (betleni és fogarasi tenyésztésű lovak voltak fogatolva) és annak a hozzáértő, kitartó, szorgalmas munkának, ami évek óta a Rákóczi istállóban folyik. A fedeles versenyek állandó szereplője a nagyváradi Babó Kálmán, aki a Fugyivásárhelyi Sportegyesület színeiben áll rajthoz. A szilvásváradi és a hortobágyi versenyeken kettesfogatával az első hat között jegyezték, míg a Nemzeti Lovardában a 12. helyen végzett. Elhangzott a kiértékelésen, hogy a szervezők szívesen látnának több határon túli magyar fogatot, hiszen a Magyar Lovas-szövetség megkülönböztetett érdeklődéssel fogadja ezt a fellendülőben lévő sportot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában