Helyi rendőrség: kevés emberrel is sokat bírságolnak

A 2018-as évre vonatkozó tevékenységét ismertette a nagyváradi helyi rendőrség. A szerző felvétele
A 2018-as évre vonatkozó tevékenységét ismertette a nagyváradi helyi rendőrség. A szerző felvétele
A nagyváradi helyi rendőrség a tavaly 22.200 bírságot rótt ki összesen 4,1 millió lej értékben, derül ki az intézmény évértékelő jelentéséből, amelyet tegnap ismertettek. Mint elhangzott, növekvő tendenciát mutatnak a városban a közlekedési vétségek.


Tegnap a nagyváradi polgármesteri hivatal helyi rendőrségén volt a sor, hogy ismertesse a sajtóval 2018-as tevékenységét. A városházán tartott eseményen Florin Birta alpolgármester elöljáróban elmondta: a helyi rendőrségnek jelenleg hetvenegy munkatársa van, közülük hatvan a terepen dolgozó rendőr. Kiemelte, hogy a törvény értelmében minimum ezer lakosra juthat egy helyi rendőr, tehát Nagyváradon kétszáz helyi rendőrt lehetne alkalmazni, de a váradi helyi rendőrség a jelenlegi állománnyal is helyt tud állni. Ezt erősítette meg Cristian Beltechi, a helyi rendőrség vezetője is, de azt azért hozzátette, hogy még öt embert jó lenne felvenni. Elmondta, hogy a helyi rendőrségnek huszonkét járműve van, ennyi elegendő a feladatok ellátására.

Bűncselekmények

A továbbiakban Cristian Beltechi tudatta, hogy huszonkilencféle tevékenységet folytat a helyi rendőrség a közrend fenntartásától kezdve a koldusok és hajléktalanok begyűjtésén át a köztisztaság fenntartásáig. A várost nyolc szektorra osztották, és ezek mindegyikén őrjáratoznak a helyi rendőrök, továbbá mind a csendőrséggel, mind a rendőrséggel, és számos más állami intézménnyel is lebonyolítanak közös akciókat. A helyi rendőrség jelentéséből kiderül, hogy az intézmény tavaly 76 bűncselekményről állított ki jegyzőkönyvet, további hat eseteben tettenérés történt. A bűncselekmények között voltak erőszakos cselekmények, nemi erőszakkísérlet, rablás, lopás, közlekedési bűncselekmény, drogfogyasztás, rongálás, fenyegetés. Újságírói kérdésre válaszolva Beltechi elmondta, hogy az utóbbi években nagyobb médiafigyelem irányul a drogfogyasztókra, de az így keletkező látszat ellenére, legalábbis a helyi rendőrség tapasztalatai szerint, nem nőtt a városban a drogfogyasztók száma. Azt is aláhúzta, hogy a bűncselekmények kinyomozása nem tartozik a helyi rendőrség hatáskörébe, mindazonáltal az intézmény munkatársai nem tehetik meg azt, hogy ne lépjenek közbe akkor, amikor bűncselekmény tanúivá válnak, vagy amikor értesítik őket egy bűnesetről.

Számadatok

Csendháborítás és a közrend megzavarása okán 623 szankciót eszközölt a helyi rendőrség 2018-ban, a pénzbüntetés összértéke 76.430 lej volt, míg 2017-ben 836 szankciót róttak ki emiatt, a bírság összértéke 111.720 lej volt. A kutyatulajdonosokat 76 esetben büntették a tavaly, tőlük összesen 11.550 lejt gyűjtött be a helyi rendőrség, főként amiatt, mert a kutyán nem volt szájkosár vagy póráz, vagy a tulajdonos nem szedte fel a kutya ürülékét. 2017-ben 95 esetben büntettek kutyatulajdonosokat és 16.450 lejt hajtottak be rajtuk. Beltechi hozzátette, hogy a Szováta és a Borsecului utcákon a macskák jelentenek nagy problémát, ezekről az utcákról számos bejelentés érkezik hozzájuk arra vonatkozóan, hogy egyesek akár több tucatnyi macskát tartanak, illetve etetnek. Növekvő tendenciát mutatnak a városban a közlekedési vétségek. Ugyanis míg 2017-ben 4129 esetben büntettek, és összesen 881 ezer lej bírságot róttak ki, addig tavaly 4206 ilyen eset volt, a bírságok összértéke pedig elérte a 899 ezer lejt, ami 1,86, illetve 2,13 százalékos növekedés. A legtöbb bírságot egyébként a közlekedési jelzések figyelmen kívül hagyása miatt rótta ki a helyi rendőrség, de a közutakon szabálytalanul átkelő gyalogosokat is gyakran büntették. Jelentősen, 49 százalékkal nőtt a nehézforgalomra vonatkozó előírások megszegése miatt kirótt büntetések száma: 2017-ben 218 esetben, tavaly 325 esetben eszközöltek büntetést, a bírságok összege a tavaly 130.150 lej volt.

Marad a szabályzat

A jelentésben szerepel az, hogy tavaly huszonhat ingatlantulajdonos adóját emelték meg, mert nem volt kereskedelmi tevékenység az erre alkalmas épületrészekben, és további 242 céget bírságoltak meg azért, mert nem tartották tiszteletben a város által előírt órarendet. Kérdésünkre válaszolva Beltechi elmondta, hogy a kötelező órarendet előíró szabályzat továbbra is érvényben van, és csak azokkal a cégekkel szemben nem alkalmazzák, amelyek beperelték a várost. Hangsúlyozta, hogy először mindig csak figyelmeztetik a cégeket, és csak akkor bírságolnak, ha azt tapasztalják, hogy a kereskedelmi egységek nem is akarják betartani a kötelező órarendet. A kereskedelmi tevékenységek ellenőrzése nyomán egyébként összesen 504 szankciót rótt ki a helyi rendőrség 2018-ban, az ebből származó bírság összege 88.940 lej volt.

Környezet, köztisztaság

Cristian Beltechi a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évben a helyi rendőrség több ezer szankciót vetett ki a parlagfű irtásának elmulasztása miatt, mindazonáltal a tavaly már kevesebb panasz érkezett hozzájuk etekintetben, mint a korábbi években. 2018-ban hatszáz lakótársulás volt figyelmeztetve vagy bírságolva amiatt, hogy nem tartották karban, illetve tisztán a zöldövezetüket. Beltechi hozzátette, hogy a lakótársulásoknak csak mintegy tíz százaléka használja fel zöldövezet-karbantartásra az önkormányzat által erre a célra nekik juttatott összeget. Az igazgató bejelentette, hogy csökkent az illegális törmeléktárolás a városban. Ehhez kapcsolódva Birta megjegyezte, hogy nagyon hasznos volt a szelektív hulladéktároló megnyitása is, ahova a polgárok ingyen elvihetik különböző hulladékaikat (így az építkezésből származó törmelékeket is), tehát nincs értelme bírságot kockáztatni azzal, hogy a polgárok máshová dobják ki az építkezési hulladékokat. Birta aláhúzta, hogy hamarosan egy újabb szelektív hulladékgyűjtő telepet nyitnak az Uzinelor utcában. A helyi rendőrség jelentésből kiderül az is, hogy a környezetvédelem és köztisztaság megőrzése vonatkozásában összesen 5.015 szankciót rótt ki a helyi rendőrség, a pénzbírság összértéke 864.480 lej volt 2018-ban. Mindezek mellett hetvenegy elhanyagolt telek tulajdonosát sújtotta a város többletadóval. Az építkezésfegyelem tekintetében 523 szankciót róttak ki, a bírságok összértéke elérte a 222.600 lejt.

Koldusok, hajléktalanok

A koldulás visszaszorításában is komoly eredményeket ért el a helyi rendőrség, emelte ki Cristian Beltechi: 2018-ban 191 koldust és 156 hajléktalant kapcsoltak le és küldtek haza vagy vittek el szociális intézményekbe. A koldusoktól elkobozták az így szerzett pénzt, összesen 2177 lejt. A koldulás csökkenő tendenciát mutat a városban, 2017-ben ugyanis még 248 esetben kapcsoltak le koldusokat és 3527 lejt koboztak el tőlük. Ugyanakkor a helyi rendőrség lebontott 52 ideiglenes hajléktalankuckót. Beltechi hozzátette, hogy a Shakespeare utcán naponta lebontanak ilyen odúkat, de a hajléktalanok folyamatosan újraépítik azokat.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .