Könyvbemutató

2020.10.16. 14:52

Az se tud szabadulni a diktatúrától, aki nem élt benne

Kőrössi P. József Zsákutca két irányból – Köszönjük neked, Kondukátor! című, a Kossuth kiadó gondozásában megjelent kötetét mutatták be szerdán Nagyváradon, a Várad folyóirat szerkesztőségében.

Pap István

A világjárvány a könyvbemutatókra is kihatással van, így eleddig szokatlan módon zajlott le Kőrössi P. József kötetének a bemutatója. A váradi származású és amúgy is számtalan alkalommal visszajáró író, könyvkiadó most nem tudott eljönni saját kötetének a bemutatójára, így az internet segítségével kapcsolódott be a Nagyváradról Szűcs László és Kemenes Henriette által irányított beszélgetésbe, amelynek volt egy meglepetésvendége is a szerző édesanyja személyében, aki mindvégig ott ült fia mellett a képernyő mellett.

A Zsákutca két irányból – Köszönjük neked, Kondukátor! című kötet nem hagyományos értelemben vett napló, hanem dokumentumok, visszaemlékezések, másoktól hallott történetek és fikció sajátos elegye, mondta Kőrössi P. József. A könyv a konkrétumok szintjén a Ceauşescu-diktatúrát és az akkori korszak Nagyváradját idézi meg, de mint a szerző hangsúlyozta: „A diktatúráról akartam írni; nem konkrétan a Ceauşescuéről, mert minden diktatúra hasonló, bárhol történik a világon”. Mint mondta, több mint nyolc éve kezdte el írni emlékeit, de csak két éve határozta el, hogy kötetbe foglalja ezeket az írásokat. A kötet második részében vendégszövegek vannak: a szerző felkért mintegy két tucatnyi barátot, ismerőst, hogy küldjenek írásokat a készülő kiadványba. A könyvnek ez a része változatos stílusú, hangvételű és struktúrájú szövegeket tartalmaz többek között olyan szerzőktől, mint Szilágyi Aladár, Szűcs László, Gáspárik Attila, Tarján Tamás, Zalán Tibor, Markó Béla, Konrád György. Ez az összeállítás egyfajta ironikus Hódolat (Omagiu) a kommunista diktátor előtt. Szűcs László felvetésére válaszolva Kőrössi P. József elmondta, hogy sok humor van a kötetben, és bár valóban megvan a veszélye annak, hogy a humor mintegy megszépíti a szörnyű múltat, de az ő meglátása szerint „vannak életfolyamatok, amiket nem lehet humor nélkül átélni, de ez csak utólag tudatosul”.

Helyszínek

A kötetben több alkalommal megjelenik a nagyváradi Majomsziget, ami több generáció váradi fiataljának volt fontos találkozóhelye. A most a téren zajló átalakítások kapcsán Szűcs Lászlónak volt egy érdekes megállapítása: „A váradiság lakmuszpapírja az, ha valakit bosszant, ha ezt a teret megszüntetik, vagy sem”. Erre reagálva Kőrössi P. József elmondta: a diktatúrák lényegéhez tartozik az, hogy a múltat, az ilyen helyszíneket felszámolják, már a nyolcvanas években ebből a célból csonkították meg a Majomszigetet, mert az egy találkozóhely volt, „és ilyen helyszínekre nincs szüksége az új rendszereknek, csak a kőlapokra van szükségük” – fogalmazott. Megemlítette, hogy kőtáblát kellene kihelyezni oda, ami emlékeztessen arra, hogy ott valamikor a Majomsziget volt. Másik fontos helyszín a kötetben és Kőrössi P. József életében az iskola, pontosabban kettő: a 2-es számú, majd a 3-as számú nagyváradi iskolák, amelyekben kivételes tanárszemélyiségek oktattak; a tanárokhoz, ezekhez az iskolákhoz számos kedves, humoros emlék rögzült, amelyek ebben a könyvben is megidéződnek.

Kihatás

A Ceauşescu-diktatúra hatására vonatkozó kérdésre válaszolva Kőrössi P. József elmondta: „Ezt a rendszert a mai napig hurcolom magammal, és mindenki így van vele, aki élt benne”. Majd később általánosítva megjegyezte: „Azt is meghatározza a diktatúra, aki nem élt benne. Diktatúrából kiszabadulni olyan, mint felgyógyulni egy betegségből. Ha nem éltél benne, nem tudsz úgy örülni a szabadságodnak, mint akkor, ha éltél benne”. A szerző elmesélte azt is, 1982-ben emigrált Magyarországra, névházasság útján szabadult ki Romániából. Áttelepülése után számtalan alkalommal lépte át a román–magyar határt. A szerző megítélése szerint a határátlépéseknek konkrétan és jelképesen is nagy szerepe volt akkoriban az emberek életében, ezért is van több határátlépésről szóló történet a könyvben. Végezetül elárulta, hogy egy kivételtől eltekintve mindenki saját nevén szerepel a könyvben, mert, mint mondta: „miután megszülettünk, nem tudjuk megúszni a nyilvánosságot. Az én hőseim pedig olyanok, akik megérdemlik a nagy nyilvánosságot.”

Az esemény végén a szerző részleteket olvasott fel a megjelent kötetből, mely Nagyváradon a Libris Antica könyvesboltban kapható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!