Polgári Esték

2020.09.08. 08:56

Szabadtéri könyvbemutató

A Polgári Esték rendezvénysorozat adott keretet annak a szabadtéri könyvbemutatónak, amit a nagyvárad-újvárosi református egyházközség belső udvarán szerveztek meg vasárnap a kora esti órákban. Babucs Zoltán Hazatért Nagyvárad (1940. szeptember 6.) című kiadványát mutatták be.

János Piroska

Az elmúlt hétvégén igazi közösségi térré vált az újvárosi református templom belső udvara, hiszen több eseménynek is helyet adott. Részben ennek is köszönhető az a félórás csúszás, ami a fél nyolcra meghirdetett könyvbemutatót övezte, az azt megelőző, Thurzó Sándor emlékére szervezett koncert végeztével ugyanis a helyszínt is át kellett rendezni. A könyvbemutató rendhagyónak mondható abból a szempontból is, hogy az aktuális járványhelyzet miatt a magyarországi szerző nem lehetett személyesen jelen, ehelyett rövid videóüzenetben szólt a megjelentekhez. A második bécsi döntés értelmében nyolcvan évvel ezelőtt Észak-Erdély, Partium és Székelyföld egy része ismét Magyarországhoz került, s pontosan a könyvbemutató napja előtt nyolc évtizeddel, 1940. szeptember 6-án pedig Nagyváradra bevonult a Magyar Királyi Honvédség. 2010-ben a szerzőnek már jelent meg hasonló könyve az erdélyi bevonulásról, szükségét érezte ugyanakkor kiadni egy újabbnak, elmondása szerint ugyanis ez a kerek évforduló lehet az utolsó olyan, amelynek idején még élhetnek azok, akik ezeket az eseményeket személyesen is megtapasztalhatták. A kiadványban a magyar távirati iroda tudósításai mellett visszaemlékezések is olvashatók, gazdag képanyaga pedig, mintegy 250 fotó, magángyűjteményekből származik. A könyv nemcsak az aznap történt eseményeket mutatja be, hanem ízelítőt is ad abból, hogyan élhették meg a „délibábos magyar világot” az akkori emberek – mutatott rá a szerző. A könyvbemutatón jelen volt a kiadványt megjelentető Heraldika kiadó igazgatója, Demeter László, aki rövid történelmi visszatekintést nyújtott a jelenlevők számára. A könyvbemutató végeztével levetítették a Kelet felé dokumentumfilm részletét. A kiadvány megvásárolható a Kálvin u. 1. szám alatti EMNT-székházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!