Kiállítás

2020.09.30. 20:51

Nyílnak az állandó kiállítások a váradi Körösvidéki Múzeumban

Október 1-jén a nagyközönség által is látogathatóvá válik a Körösvidéki Múzeumban az a három állandó kiállítás, melyek felavatásairól beszámoltunk lapunkban. A járvány miatt tárlatvezetés nem vehető igénybe, előzetes időpontfoglalást maximum 15 személy számára a 0259/706-101-es telefonszámon lehet kérni.

Ciucur Losonczi Antonius

Az alagsorban kőtárat alakítottak ki. Nemcsak tárgyakat (oszloplábazat, ívsoros párkányrészlet, gótikus borda, sírkőtöredékek, mérműves ablak töredéke stb.) és maketteket (például a várbeli egykori gótikus székesegyházét) lehet megtekinteni a lapidáriumban, illetve elolvasni ezek három nyelvű (román, magyar és angol) magyarázó szövegeit, hanem korszerű műszaki megoldásokkal tehet a látogató időutazást a múltba, jelen esetben a 11–16. századba, hogy szembesüljön a középkori egyházi építészettel.

A természettudományi osztály állandó tárlatának bevezető része az időfolyosó. Ezután egy ismertető következik az őslénytanba, egy termet ugyanis arra szántak, hogy ennek, illetve a geológiának a problémakörét tárják fel az érdeklődőknek. Tovább haladva meg lehet ismerni azokat a legfontosabb leletegyütteseket, amelyek főleg a bihari régióból származnak, ezeknek az időintervalluma a mezozoikumtól egészen a holocénig terjed. A felsoroltak mellett van egy biológiai része is a kiállításnak: diorámákban mutatják be sík-, domb- és hegyvidéki, nedves területek flóráját és faunáját, valamint a lakott területeknek az élővilágát. Külön botanikai jellegű kiállítás is része a folyosónak, a ritka fajok pedig vitrinbe kerültek, hogy közelebbről megszemlélhetők legyenek.

A régészeti és történeti részleg állandó kiállítása tulajdonképpen európai kontextusba helyezve azt mutatja be, hogyan alakult régiónk történelme a civilizáció hajnalától kezdve egészen a kora újkorig, beleértve a mindennapi és az ünnepi szokásokat, életmódot, viseletet is. Az eligazodásban három nyelvű érintőképernyők nyújtanak segítséget. Közszemlére lett téve többek közt a Herpály kultúra sírja a Nagyvárad-Szálka neolitikumi lelőhelyről, négy csontvázat tartalmazó közös sírhely, mely Szalacson került elő és az Ottományi kultúrába sorolható, egy céhes dokumentum, a Régészeti és Történelmi Egylet 1892-ből származó pecsétje, az 1896-ban kiadott Kalauz az akkori múzeumhoz, illetve egy, a Sonnenfeld nyomdában 1916-ban gyártott „Belépő-jegy a harctéri kiállítás megtekintésére”.

Emellett ókori görög edények és egyiptomi tárgyak is megtekinthetők – ezek egykor a Biharvármegyei és Nagyváradi Régészeti és Történelmi Egylet tulajdonát képezték a társaság egyik alapító tagja, Lónyay Tivadar (görög edények) és egy helyi polgár, Kolb Ede (egyiptomi gyűjtemény) adományainak köszönhetően –, valamint a Körösvidéki Múzeum és jogelődjeinek története is nyomon követhető onnantól kezdve, hogy 1872. augusztus 28-án megalakult a Biharvármegyei és Nagyváradi Régészeti és Történelmi Egylet.

Egy belépőjegy 12 lejbe kerül, diákoknak, nyugdíjasoknak 6 lejbe, 4 évnél kisebb gyerekek ingyen mehetnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!