TEG30

2020.08.21. 14:28

Harmincéves a Tibor Ernő Galéria

Augusztus 19-én, szerdán hat órai kezdettel jubileumi tárlatnyitóval ünnepelte harmincadik születésnapját a nagyváradi Tibor Ernő Galéria, zárt körben, szájmaszkosan, szinte kizárólag az alkotóközösség tagjaival, így is márciusról halasztották mostanra a találkozót a különféle fárasztóan elhúzódó korlátozó vírus- és emberellenes rendeletek miatt.

Fotó: A szerző felvétele

Tóth Gábor

Nemcsak kiállítóteréről, de művész- és emberbaráti szellemiségéből fakadóan vált ismertté és kedveltté a váradiak körében (és nemcsak) az elmúlt három évtizedben itt alkotó magyar képzőművészeket összefogó, önként, a szép iránt való szeretetből együttműködő közösség. A galéria egyik alapító tagja, Bányai Szabados Katalin jóvoltából a TEG történetéről a keddi BN-lapszámban már megjelent egy átfogó, tartalmas beszámoló, ami egyáltalán nem szorul kiegészítésekre, ezért most nem térünk ki újra az elmúlt 30 év számtalan részletére, élményeire, alkotótáboraira, mecénásaira, volt, jelenlegi és sajnos örökre elmúlt tagok felsorolására, csak a szerdai esemény hangulatát, benyomásait próbáljuk közvetíteni.

Ami a galéria legbelső termében tárt karokkal fogad bennünket, az a szárnyas oltárt idéző elrendezés a főfalon, középen Vassy Erzsébet sejtelmes, óvó angyalaival, akiket Trifán László két különös, kozmikus tűzgolyóval égi kaput nyitó alkotása övez. Teljes tárlatvezetést azonban nem tudunk nyújtani, nehéz lenne mindenkit sorra megemlíteni, tessék ezért személyesen megtekinteni a többi művész kiváló alkotásait is: a 30 éves jubileumi TEG-tárlat szeptember 2-ig látogatható a Kanonok sori galériában, vasárnap és hétfő kivételével minden nap 11–16 óra között.

Persze el ne feledkezzünk a mintegy másfél órásra nyúlt hivatalos szöveges megnyitóról sem, mely nem volt mentes a tiszteletbeli meghívottak árnyaltabban csomagolt vagy direktebben irányzott politikai kampányolásától. A visszaemlékezés és az emberi vezérfonal viszont az önként vállalt közösségi áldozatról és kitartó munkáról szólt, a szenespincéből önerőből kicsiszolt tiszta galériáról, a megteremtett kiállítótérből vált alkotói közösségről, és a fiatal galériavezető, Csathó Töhötöm által tömören megfogalmazott konkrét célról: tenni fognak róla, hogy legyen Nagyváradon fiatal magyar képzőművész-utánpótlás, amely továbbviszi a TEG-örökséget. Tehát figyelem fiatal alkotók, TEG-tagtoborzás zajlik!

Elhangzottak még egy felolvasott levélből a pincegaléria épített profiljának kialakításáért 30 éve oly sokat tett Csíki János restaurátor üdvözlő szavai, s mivel a TEG nemcsak a képzőművészetnek, de a zenének és irodalomnak is oly sokszor teret biztosított, a szokott dokumentálás végett megemlítjük Thurzó Sándor József (brácsa) és Kinda Péter (nagybőgő) közreműködő hangszeres kettősét is, akik a megnyitón Eszláry Erzsébet duói mellett egy a galéria korábbi, 20. születésnapjára dedikált kompozíciót is előadtak, a közösség egy régi barátja, a flamand zeneszerző Jan Alexander Stryckers Jubileumi keringőjét. Aki nem hallotta még, az bármikor megtekintheti a partitúra első oldalát a galéria egyik „örökfalán”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!