Kötetbemutató

2020.03.10. 09:17

Esti könyvbemutató hajnali gondolatokról

Pap István

Március 6-án este mutatták be a nagyváradi Góbé csárdában Pápay Zoltán Hajnali gondolatok című kötetét, mely a belső borítólap tanúsága szerint 2018-ban jelent meg. A kötetet Sándor Lajos református tiszteletes méltatta a mintegy két tucatnyi érdeklődő előtt. Elhangzott, hogy a kiadvány négy főrészből áll, az első, Életünk, folytatand című részben a mindennapi élet ihlette gondolatok járják körül azokat a problémákat, amelyeket korunk szül. A második rész címe Szónk, a csoda, amelyben a szerző nyelvünk ősiségét taglalja egyoldalas írásokban. A harmadik Emlékünk, tanulság, című részben Pápay Zoltán a bibliai időkig vezet vissza a történelemben, illetve a magyarság nemzeti hőseit mutatja be. Sándor Lajos azt is kiemelte, hogy a szerző a honfoglalás szó helyett a hazatérés, visszajövetel kifejezéseket ajánlja. A negyedik Jelenkori múltba nézésünk című rész könnyű nagyváradi, kolozsvári és marosvásárhelyi sétára invitálja az olvasót. A méltató hangsúlyozta, kellemes, gondolatébresztő a könyv, amelyben az írások egymástól függetlenül élnek és élvezhetőek.

Trauma

Ezt követően a szerző szólt az egybegyűltekhez, kiemelve többek között azt, hogy a forma tekintetében Móra Ferenc Szilánkokja és Örkényi István Egypercesei szolgáltatták a mintát a számára, így a kötetbe foglalt írások nem hosszabbak egy könyvoldalnál. Mint mondta, történelmi elmélkedései megállnak a 19. és a 20. század fordulójánál, mert Trianon számára akkora traumát jelent, hogy olvasni sem bír róla. „Magyar az, akinek fáj Trianon” – idézte később a közismert mondást, hozzátéve, hogy ezt a traumát csak akkor lehet megoldani, ha a szívünkben megőrizzük a szeretetet, hiszen, mint fogalmazott: „semmi, ami eltér a jézusi úttól, az nem jó irány”. A kötetbemutató második felében a megjelentek osztották meg egymással gondolataikat, érzéseiket. Az esemény végén Pápay Zoltán dedikálva ajándékozta oda köteteit az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!