A piros bicikli

2020.02.13. 13:54

Különleges ajándékkal emlékeztek Heyman Évára

Születésének 89. évfordulóján emlékeztek a 13 és fél évesen elhunyt Heyman Évára csütörtökön délben, annak Rhédey kertben (Bălcescu park) felállított szobránál.

Rencz Csaba

A parkban, ahonnan 1944. májusában és júniusában a deportáltakat Auschwitzba szállító vonatok indultak, 2015. október 15-én leplezték le a Heyman Éva, illetve a váradi és Bihar megyei áldozatok emlékére állított szobrot. Heyman Éva 1931. február 13-án született és 1944. október 17-én halt meg, egyikeként annak a mintegy 1.500.000 gyereknek, akik haláltáborokban fejezték be életüket a második világháború alatt. Személye az által maradt meg a köztudatban, hogy fennmaradt 1944. február 13. és május 30. között írt naplója. A 13. születésnapján kezdett naplóban megörökítette mindennapjainak eseményei és a várost érintő kétségbeejtő változások mellett álmait, vágyait, melyekből semmi nem vált aztán valóra. Többször papírra vetette vágyát, hogy mindenképp életben szeretne maradni, bármilyen áldozat árán is.

Különleges virágkompozíció került a szoborhoz

Pár nappal az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója után (1945. január 27.), illetve Heyman Éva születésének 89. évfordulóján, csütörtökön délben megemlékezést szervezett a Rhédey-kerti emlékhelynél a Városi Múzeum, azoknak a diákoknak a közreműködésével, akik jelentkeztek ,,Az emlékezés nagykövetei„ című pályázatra, és akik felolvastak a helyszínen a témában írt esszéikből. Abban a reményben, hogy hasonló bűntettek többé soha nem fognak előfordulni, az emlékezők különleges módon ,,koszorúzták meg” a szobrot. Heyman Éva lejegyzett vágyai között szerepelt, hogy fotóriporter lehessen, hogy sportolhasson, sok könyvet olvashasson és sokat biciklizhessen. Utóbbiból kiindulva, s utalva arra, hogy a napló később A piros bicikli címmel jelent meg, az emlékezők egy piros kerékpárra erősített virágkompozíciót állítottak a szobor mellé.

 

Fotók: Alexandru Niţescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!