Rockopera

2020.01.20. 11:00

Váradon is bemutatták a Csaba királyfit

A Magyar Kultúra Hete részeként mutatták be Nagyváradon a Csaba királyfi című székely nemzeti rockoperát szombaton. A nagy érdeklődés miatt két előadást is tartottak, az ingyenes meghívók mintegy három óra alatt fogytak el.

Törő Enikő

A Szakszervezetek Művelődési Házába két előadást is szerveztek szombaton G. Nagy Ilián szerző és rendező művéből. Mindkettő teltházas volt, sőt a székek elfoglalása után sokan a lépcsőkön ültek, úgy követték figyelemmel a produkciót. Hihetetlen gyorsasággal fogytak el az ingyenesen igényelhető meghívók, mondta el Szabó József, az RMDSZ váradi szervezetének ügyvezető elnöke köszöntőjében. A továbbiakban kifejtette: kissé félve kezdték el szervezni az eseményt, ugyanis nem tudták, hogy mekkora igény van egy ilyen jellegű előadásra. A legnagyobb meglepetés az volt a számukra, hogy ilyen hamar elfogytak a belépők, ami, mint fogalmazott, arra enged következtetni, hogy a váradiak, a Bihar megyeiek igénylik a hasonló előadásokat. Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy a bemutatás ötletével G. Nagyné Maczó Ágnes főszervező kereste fel, s számára kérdés sem volt, hogy Debrecen mellett Nagyváradon is be kell mutatni a rockoperát. ,,Nagyvárad a magyar kultúra egyik bölcsője és ápolója évszázadok óta” – tette hozzá, kifejtve: a zsúfoltságig megtelt művelődési ház jelzi azt, hogy nem tévedett.

Az előadást először tíz évvel ezelőtt mutatták be a gyergyószárhegyi kastélyban, Csíksomlyón 2015-ben több mint 250 ezren látták. A nemzeti rockopera a magyar történelem egy kevésbé ismert részét, az Attilától Álmos koráig tartó időszakot mutatja be. Csaba királyfi történetét magyarországi és francia történészek kutatásai alapján írta meg a szerző, hiszen életét mindmáig mondák és legendák övezik. Sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi, kolozsvári színészek és opera-, valamint rockénekesek is felléptek, a debreceni Hajdú Táncegyüttes kíséretében. Ennek ellenére azonban nagyrészt playbackről szólt az előadás – ennek egyértelműségét talán ki lehetett volna küszöbölni egy jobb hangtechnikával, ugyanis recsegett-ropogott a királyok, vezérek hangja. Az előadás összességében egy egyszer megnézhető rockopera, kifejezetten élvezetesnek nem mondható.

A magyar kormány által támogatott nemzeti rockoperát a Tudás Alapítvány szervezésében lehetett megtekinteni, együttműködő partnerek ebben még az RMDSZ Bihar megyei és nagyváradi szervezetei, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!