Könyvbemutató

2020.01.21. 12:30

Szemelvények Nagyszalonta ipartörténetéből

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság, illetve a Varadinum Script Kiadó gondozásában megjelent Szemelvények Nagyszalonta ipartörténetéből című könyvet (a szerzője Makai Zoltán) mutatták be múlt pénteken a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében.

Ciucur Losonczi Antonius

A Partiumi füzetek sorozat 89. kiadványát képező kötetet A Magyar Kultúra Hete ünnepségsorozat keretében mutatták be. Az érdeklődőket Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke köszöntötte. A szerzőről, Makai Zoltánról, Nagyvárad ismert közéleti személyiségéről elmondta, hogy 1958-ban fejezte be felsőfokú tanulmányait a temesvári Műszaki Egyetemen, majd elektromérnökként dolgozott a váradi áramszolgáltatónál különböző munkakörökben 1998-ban bekövetkezett nyugdíjazásáig, azóta pedig a Proenerg Kft. szaktanácsadója. Emellett az évek folyamán számos energetikai konferencián adott elő, illetve vett részt, tanulmányai jelentek meg neves szakfolyóiratokban, és aktívan bekapcsolódott különféle egyesületek tevékenységeibe, kapcsolattartásaiba. Érdekes színfoltja ugyanakkor életének, hogy a családi hagyományt folytatva a sakkélet is foglalkoztatja őt. A bemutatott könyvben olvashatunk többek közt Szalonta iparáról, jeles műszaki szakembereiről, a likőrgyár történetéről, a nyomdaiparról, pékségekről, sütődékről, a Kemény-testvérek húsfeldolgozó gyáráról, a bútor- és a textilipar történetéről.

Makai Zoltán felidézte, hogy 1962-ben ismerte meg közelebbről Szalontát, amikor a villanytelepet egy tizenöt kilovoltos légvonallal hozzácsatolták az akkori Crișana tartomány villamoshálózatához és ezért „legalább tízen” kivonultak oda az áramszolgáltatótól. „Szuper szakembergárda dolgozott ott” – fogalmazott, ez késztette őt arra, hogy összeállítsa a könyvet. Dukrét Géza is bátorította őt, és nagy jelentősége volt annak a ténynek, hogy a villanytelepi műszaki beosztása révén nagyon sokat járt a hajdúvárosba, és így megismerte a helyi vállalatok jeles szakembereit.

Mint megtudtuk, Mágori István mérnök a Metalul történetét állította össze, vele évek óta tartja a kapcsolatot. Szatmári Judit lektorált, és köszönet illeti Takó Ferenczet, a Prodaliment kiváló főenergetikusát, aki Makai kérésére összehozott egy kis csapatot a volt munkatársakból, akik jól ismerték a vállalat múltját és jelenét. Czégé János, Illyés Sándor és Takó Ferencz ugyanakkor fontos írásos emlékeket bocsátottak a rendelkezésére. Bordás József a textiliparral foglalkozott, Bondár Imre a bútoriparral. Sokat segített Szalonta megismerésében Dánielisz Endre és Nagy Aranka, a fotókért Kenéz Zoltánt és Mágori Istvánt illeti köszönet. A szöveggondozásért Darabont Éva felelt, a könyv a Voiticsek-házaspár nyomdájában készült.

A rendezvényen Mágori István és Takó Ferencz elevenítették fel a régi emlékeiket, illetve közreműködött még Thurzó Sándor József brácsaművész.

A borítóképen (a szerző felvétele) szerepel Mágori István, Takó Ferencz,

Kenéz Zoltán és Makai Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!