Előadás

2020.01.28. 14:01

Katonaének: idei első bemutatójára készül a Nagyvárad Táncegyüttes

2020. február 21-én, pénteken 19 órától a Nagyvárad Táncegyüttes Mihályi Gábor rendezésében mutatja be Katonaének című előadását.

Fotó: Vigh László Miklós

A monarchia nagy háborújának harmadik évében Bécsben egy olyan koncert szerveződött, amelyben programként a monarchia népeinek régi és újabb katonadalait kívánták bemutatni. Az előadás 1918 januárjában valósult meg, melynek nem német vonatkozású részét Bartók Béla szerkesztette, Kodály Zoltánt is bevonva a munkába. Bartók azonban nemcsak szerkesztőként, hanem szerzőként és előadóként is részese volt a programnak. A koncert sikerén felbuzdulva a bécsiek kezdeményezték annak megismétlését Budapesten, abban a reményben, hogy az ugyanúgy Bartók Béla szellemében fog megvalósulni. Erre azonban egyrészt a hazai zenei élet provincializmusa, másrészt a trianoni tragédia miatt már nem kerülhetett sor.

A Katonaének munkacímű előadás zenei szövete száz év múltán felveszi az akkor elszakított szálat, de tovább is gondolja azt. Az elsőrendű alkotói szándék nem a hiány pótlása, a múlt megidézése, hanem egy újabb demonstráció, egy újabb kinyilatkoztatás, a bartóki szellemiség, a géniusz „igazsága” mellett. A produkció Bartók és Kodály ilyen témájú művei, feldolgozásai mellett a Kárpát-medence eredeti népzenéjét is felvonultatja, kitekintve – a fenti szellemiség jegyében – a velünk élő nemzetiségek katonatémájú dalaira is.

Előadja a Nagyvárad Táncegyüttes tánckara és zenekara. Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas koreográfus, rendező. Zenei szerkesztő: Kelemen László zeneszerző, folklorista.

A bemutatóra jegyek a Szigligeti Színház Moscovei (Szilágyi Dezső) utca 7. szám alatti jegypénztárában, és online a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók, illetve az előadásra érvényesíthetők a Nagyvárad Táncbérletek.

Borítóképünkön a nagyváradi táncegyüttes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!