Irodalmi élmény

2020.01.28. 12:20

Jó hangulatú kulturális est

Borczi Máté

A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 24-én nyolcadik alkalommal szerveztek kulturális estet Székelyhídon, a helyi cukrászdában. A kényelmes környezet adott volt az irodalmi élmény befogadására, amelyet ezúttal Jantyik Zsolt magyarországi énekes, dalszövegíró tolmácsolt a hallgatóság felé. Ahogyan az már megszokottá vált, Béres Csaba polgármester ezúttal is jelen volt a közösségi rendezvényen. Az elöljáró egyetemi élményeit idézve elmondta, hogy diákként ő is részt vett ilyen töltetű eseményen. Az ötlet tehát adott volt, hogy Székelyhídon is hasonló értékhordozó programot vigyenek sikerre.

A Megyek a hegyen című produkció címe Kányádi Sándor szülőfalujából, Nagygalambfalváról „ered”, Jantyik Zsolt ott hallotta először a hasonlóan kezdődő mondókát. A hegyre menet erőfeszítést igényel, ugyanakkor szimbólum is, sorolta a fellépő, aki dalban és szövegben a magyarságtudat, a nemzeti összetartozás témakörét is érintette. A romániai falurombolás is szóba került, és a magyar lélek görbe tükrét is elénk tartotta a szerző-előadó, nyelvi leleményességet társítva mindehhez. A több műfajt felvonultató előadás után jó hangulatú karaoke megmérettetés zárta az estet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!