Bocskai díj

2020.01.27. 14:20

A magyar kultúrát ünnepelték Szalontán

A hajdúvárosi Arany János Művelődési Egyesület és a nagyszalontai RMDSZ közös szervezésében került sor január 22-én a Magyar Kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségre, melynek keretében nem csak a magyar kultúrára emlékeztek a jelenlévők, hanem fejet hajtottak Kölcsey munkássága előtt és átadták a városalapítóról elnevezett Bocskai díjat is, Nagyszalonta egyik legfőbb támogatójának.

Az ünnepség nyitányaként a Himnuszt énekelték el a megemlékezők, majd Balázs Anita, a rendezvény moderátora beszélt nemzeti imádságunk születése napjáról, amit a legújabb kori történelmünk avatott a Magyar Kultúra Napjává. A történelmi visszatekintés után egy különleges kitüntetés, a városalapítóról elnevezett Bocskai-díj átadása következett. Nagyszalonta városa immár 9 esztendeje osztja ki ezt a rendkívüli díjat, olyan intézmények vagy személyiségek részére, akik sokat tettek a nagyszalontai magyarság terveinek megvalósításáért. A korábbi évek során a városalapítóról elnevezett díjban részesült a hajdúváros díszpolgára, Dánielisz Endre helytörténész, a magyar iskola, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Toldi néptáncegyüttes, Naszvadi György államtitkár, Borbély Lénárd, Csepel testvérváros polgármestere, Illyés Lajos, Nagyszalonta korábbi alpolgármestere, valamint Hajdu Kata galerista.

A 2019-es évben a Bocskai díjat a kuratórium egy olyan személynek ítélte oda, aki szintén sokat tett és tesz jelenleg is a városért, akinek munkássága, elkötelezettsége megerősítette a nagyszalontai magyarság törekvéseit, s egyben jó alapot teremtett a közép- és hosszútávú tervek megvalósításában. Az idei díjazottat nem csak az elmúlt években kifejtett tevékenysége, hanem a jövendőbeli szándékai is méltóvá teszik a Bocskai díjra, éppen ezért határozott úgy a kuratórium, hogy a jeles kitüntetést ezúttal Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke kapta. A díjazott életútját és törekvéseit bemutató laudáció ismertetése után Török László, Nagyszalonta polgármestere adta át a díjat Pásztor Sándornak. Az elnök megilletődve vette át a különleges kitüntetést, majd ünnepi gondolatait is megosztotta a jelenlévőkkel.

Kulturális csemege

Az ünnepség folytatásaként a művészetek szárnyán utazva emlékezhettek meg a magyar kultúra sokszínűségéről a résztvevők, ugyanis kedves vendégek érkeztek Nagyszalontára a megyeszékhelyről, akiknek a közreműködésével a publikum meggyőződhetett arról, hogy a művészetek jegyében valóban nincsen akadálya annak, hogy az emberi szívek és elmék összekapcsolódjanak. A kulturális csemegéről elöljáróban Botházy-Daróczi Réka, a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának művészeti vezetője nyújtott ismertetőt, majd a művészek vették birtokba a színpadot, akik egy csodálatos előadás keretében mutatták be a Toldi egyedi feldolgozását.

A színpadi produkció méltó megkoronázása volt a kultúra-napi ünnepségnek, mely idén is alkalmat teremtett arra, hogy Arany János városának magyarsága egy ritmusra dobbanó szívvel élvezze a magyar kultúra értékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!