Értékőrzés

2020.01.23. 11:11

A magyar kultúra művészetisen

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat részeként szerda délben ünnepséget szerveztek a Nagyváradi Művészeti Líceum dísztermében. Tehetséges diákok léptek fel, és kisfilmeket is vetítettek a színvonalas eseményen, melynek programfelelősei Nagy Gabriella és Mados Andrea tanárnők voltak.

Ciucur Losonczi Antonius

A magyar kultúra, benne több mint ezeréves Kárpát-medencei múltunk, nyelvünk, irodalmunk, népdalkincsünk, zenénk, meséink, hagyományaink, hitünk, képzőművészetünk, épített örökségünk, közösségi emlékezetünk az, ami magyarrá tesz bennünket. Hatalmas kincs ez, generációk hosszú sora adta tovább szájról szájra, kézről kézre, apáról fiúra ezt a nehezen megfogható, nagy értéket. E gondolatok jegyében ünnepelték idén január 22-én kultúránkat a Nagyváradi Művészeti Líceumban is, zenével, prózával, vetítésekkel, amolyan „művészetisen”.

A Himnusz eléneklése után (zongorázott Bódi Mátyás, hegedűn játszott Csarnai Kata és Cozac Dávid, felkészítő tanáruk Lupșe Anita) Nagy Gabriella igazgatóhelyettes köszöntött mindenkit, aki egyúttal azokra a szép képzőművészeti alkotásokra is felhívta a figyelmet, melyeket a gyerekek készítettek a magyar kultúra napja tiszteletére. A kiállítás szervezője Rácz Eliza festészettanár volt, aki felkészítő tanári minőségében is részt vett ennek megvalósításában, Bíró Anett és Rácz Ervin tanárokkal közösen. Magyar mesék és rajzfilmek hősei, életfamotívumok, magyar címerek, költők, írók portréi tanúskodtak ifjú alkotóik tehetségéről.

Nagy Gabriella hangsúlyozta: öröm volt látni, ahogy a tanulók napokon keresztül készülődtek az ünnepségre. „Számomra többek közt egy forrást jelent a magyar kultúra, melyben megmerítkezhetünk és amiből táplálkozhatunk. Ugyanakkor azt gondolom, kedves diákok, hogy éppen nektek – művészetiseknek – van a legnagyobb szerepetek abban, hogy hangotokkal, zenétekkel és munkáitokkal tovább is adjátok ezt a felbecsülhetetlen értéket: a magyar kultúrát. Vigyázzatok rá, becsüljétek meg, és éljétek meg, nap mint nap!” – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

Ferencz István (V. C) hegedűjátékkal ünnepelte magyar kultúránkat, felkészítő tanára Lupșe Anita, zongorán kísérte őt Ferencz Mercédesz tanárnő. Népdalcsokrot hallhattunk a továbbiakban Petrucz Eszter, Csarnai Kata, Meleg Nóra, Füzesi Sára, Budai Zsófia és Wagner Lilla előadásában, a felkészítő tanáruk Benczédi Mónika. Szakács Kata (X. E) Karinthy Frigyes Ki kérdezett? című írásával lépett fel, felkészítője Mados Andrea tanárnő. Szávuly Barbara (X. E) és Oszaczky-Butkay Gergő (IX. E) magánének szakos tanulók Ádám Jenő népfeldolgozásából adtak elő néhányat, felkészítőjük Leopold Otília, zongorán kísérte őket Réthi Brigitta tanárnő. Bihardiószeg mondáját Petrucz Eszter, Csarnai Kata, Meleg Nóra, Füzesi Sára, Budai Zsófia és Wagner Lilla mesélték el, felkészítő tanáruk Mados Andrea. Szücs Tamás (XII. D) Mezei Katalin Muskátli című versét szavalta, felkészítője Mados Andrea.

Az ünnepségen – melynek műsorvezetői Farkas Fanni és Kiss Vívien voltak – kisfilmet vetítettek a magyar feltalálókról, illetve két rövid videóbejátszás volt a Himnuszról: az egyiken Rácz Eliza osztálya volt látható, míg a másik a nagyváradi RMDSZ által meghirdetett Himnusz klub-pályázatra készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!