Hagyomány

2019.12.31. 17:41

Szilveszteri és újévi szokások

A szilveszteri és újévi szokások célja az, hogy a következő esztendő sikeres, boldog, bőséges legyen, és persze szerencsét is hozzon. Cikkünkben néhány babonáról, szokásról, hiedelemről és tiltásról olvashatnak.

Mint minden ünnep, a szilveszter és az újév köszöntése is a közös együttlétről, bőséges evésről, ivásról szól. Vannak ételek, melyek a hiedelem szerint szerencsét hoznak, és vannak, amelyek távol tartják azt. Szilveszter napján sok családban szokás szerencsepogácsát sütni: ennek lényege, hogy a pogácsa egyikébe egy érmét kell sütni, és aki megtalálja azt, annak az következő évben szerencséje lesz. Fontos azonban, hogy a pogácsa még 31-én, az óévben elfogyjon. Éjfél előtt lehet szárnyast, halat enni, ezek segítségével elszállnak, elúsznak a problémák, éjfél után azonban ezek kaparják, illetve úsztatják el a szerencsét. Éjfél után a disznóhúst ajánlják, mivel betúrhatja a szerencsét házba. A disznóhús elkészítési módjának is jelentése van, a ropogósra sült malac boldog, gazdag évet ígér. Részesítsük előnyben a szemes terményeket, mint a lencse, rizs, köles – a sok apró mag pénzbőséget jelent az elkövetkezendő évben. Újév napján ajánlott édeset enni, ugyanis annak, aki így tesz, az egész éve édes lesz.

Felmenőink hiedelmei szerint szilveszter éjjelén pontban éjfélkor ki kell nyitni az összes ajtót, hogy az óév kimehessen, ugyanis, ha nem távozik, az újév nem tud bejönni. A hiedelmek szerint az újévi erős fények és hangos zajok szintén távol tartják a rosszat, az ártó, rontó erőket. Egyes vidékeken az éjféli harangozás szolgált erre a célra, de kifejezetten népszerű manapság a tűzijáték is. Éjfélkor szokás fogadalmat tenni, ezzel megalapozhatjuk az új évet.

Az újévet nem jó tartozással, adóssággal kezdeni, illetve aznap semmit ne adjunk ki a házból – ha ezt tesszük, egész évben sok kiadásunk lesz. Az újév napi üres zsebek, szekrények, polcok szegénységet vetítenek elő, ezért nagyon fontos megtölteni a kamrát élemmel, a pénztárcát pénzzel. Fontos az első látogató hangulata: ha rosszkedvű vendég érkezik, abban az évben sok bánat éri a ház népét. Szerencsés, ha az első látogató férfi, szerencsétlenséget hoz az, ha az első látogató nő. Az év első napján rendkívül fontos, hogy ne veszekedjünk, tartózkodjunk minden viszálytól – ha így kezdjük az évet, az egész évet veszekedéssel töltjük. Akitől viszont újév napján csókot kapunk, az egész évben szeretni fog bennünket. Az év első napján nem szokás szemetet kivinni, mert azzal eldobjuk a szerencsénket. Az első napon tilos továbbá a teregetés, mert az valakinek a halálát okozza, tilos kölcsönkérni vagy kölcsönadni. Bőségesen kell enni-inni adni a háziállatoknak, kutyának, macskának, lónak, tehénnek, mert ha az újév napján jól laknak, akkor egész évben gazdagság vár a családra.

 

(Borítókép: illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!