Helyi közszállítás: panaszok és válaszok

Helyi közszállítás: panaszok és válaszok
Ferenczi Róbert váradszentmártoni lakos elektromos levélben fordult szerkesztőségünkhöz több, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalatot (OTL) érintő panaszát fogalmazva meg. Megkérdeztük az ügyben Csuzi Istvánt, az OTL vezérigazgatóját.

A váradszentmártoni lakos levele elején emlékeztet arra, hogy január 1-jétől az OTL átvette a félixfürdői, püspökfürdői buszjáratokat is, és megtartották az addig érvényben lévő menetrendet. Mint írja, „csúcsidőben (6 és 8 óra, illetve 13 és 15 óra között) 8 járat indult Nagyváradról Váradszentmárton irányába (4 járat Félixfürdőre, pl. 13.00, 13.15, 13.30 és 13.45-kor, 4 pedig Püspökfürdőre, pl. 13.07, 13.22, 13.37 és 13.52-kor), csúcsidőn kívül pedig 6 járat (3 Félixfürdőre, pl. 15.00, 15.20 és 15.40-kor, és 3 Püspökfürdőre, pl. 15.10, 15.30 és 15.50-kor). Ez így volt a korábban üzemeltető kft.-nél is, méghozzá olyan módon megoldva, hogy az autóbuszok csúcsidőben 7 percenként, azon kívül pedig 10 percenként hagyták el a nagyváradi autóbuszmegállót.”

Bejelentés nélkül

„Február első napján viszont gyökeresen, előzetes bejelentés nélkül megváltozott a menetrend. Ahogy minden utas, úgy én is az autóbuszmegállóban szembesültem azzal a ténnyel, hogy kevesebb járatszám szolgálja ki a metropolisz övezet eme részén lakókat: csúcsidőben az eddigi 7 perc helyett 10 percenként indul járat Nagyváradról (Félixfürdőre pl. 13.00, 13.20 és 13.40-kor, Püspökfürdőre pedig pl. 13.10, 13.30 és 13.50-kor), csúcsidőn kívül pedig 15 percenként (Félixfürdőre pl. 15.00 és 15.30-kor, Püspökfürdőre pedig pl. 15.15 és 15.45-kor). Tehát a korábbi 10 perc helyett most 15 percenként járnak az autóbuszok. Már maga ez is felháborító, de amitől még inkább kinyílik a bicska az ember zsebében az az, hogy visszafelé menet, tehát Váradszentmárton felől Nagyvárad felé az autóbuszok fél óránként járnak, ugyanis a szervezetlenség miatt a félixfürdői autóbusz 1 perccel a püspökfürdői autóbusz után érkezik, s aki ezt a két buszt lekési, újabb 30 percet kell várjon a következő buszra, amit 1 perccel később egy másik követ” – fogalmazott olvasónk.

A helyi tanács dönt

Megkérdeztük az ügyben Csuzi Istvánt, az OTL vezérigazgatóját, aki a következőket mondta el lapunknak: a szóban forgó járatoknak a buszmegállóit, a megállóit és a tarifáit is a váradszentmártoni helyi tanács jelölte ki. „Tudtunkkal mi nem változtattunk jelentősen a menetrendeken, csak a tanács által megfogalmazott kérésekhez igazodtunk” – fogalmazott Csuzi István, hozzátéve, hogy amennyiben a metropolisz övezetben lakó utasnak a menetrenddel kapcsolatos megjegyzése, kifogása van, akkor az illető helyi tanácshoz kell fordulnia, jelen esetben a panaszos a váradszentmártoni tanácshoz kell petíciót benyújtson. A másik jelzett problémával kapcsolatban, miszerint a Nagyváradról Szentmárton felé utazók fél órát kell várjanak egy busz indulásáig, Csuzi István azt válaszolta, hogy a korábbi szolgáltató nem pontos menetrend szerint üzemeltette járműveit, hanem a buszok akkor indultak, amikor megvolt a minimális mennyiségű utaslétszám. Ezzel szemben az OTL pontos menetrend szerint indítja járatait. Hozzátette, hogy csúcsidőben, amikor sok utast kell elszállítani, előfordulhat az, hogy a félixfürdői és a püspökfürdői buszok egymás után indulnak, de a nap többi részében a két irányba tartó busz több perces eltéréssel fut ki a nagyváradi buszállomásról.

Mi lesz a garanciával?

A váradszentmártoni lakos egy másik kellemetlenségét is megosztotta levelében, amelyben a következő esetet eleveníti fel: „Februártól a metropolisz övezetben is bevezették a kártyák használatát. Így a városi tömegközlekedési eszközökre érvényes kártya mellé pénteken igényeltem egy másikat, amelyet a félixfürdői és püspökfürdői járatokon kell használnom. Még most sem értem, hogy miért nem lehetett a már meglévő kártyámat feltölteni ezzel a bérlettel is. A bérlet 40 lejbe került, s még fizetnem kellett 10 lej garanciát, amit – a hölgy elmondása szerint – ma (február 4-én, szerk. megj.), a kártya átvételekor vissza kellett volna kapnom. Persze ma nem az a hölgy volt az irodában, aki pénteken szolgált ki, s nem találta a nevemet azon a listán, amelyre a pénteken dolgozó kolléganője írta fel azon személyek nevét, akik garanciapénzt fizettek. Megjegyzem, hogy csak a bérlet árára, 40 lejre kaptam pénztári blokkot, a 10 lejre pedig semmiféle elismervényt. (…) Perceken keresztül tartó veszekedés után azt a választ kaptam a hölgytől, hogy február 17-én, amikor lejár a városi tömegközlekedési eszközökre érvényes kártyám, visszakapom a garanciapénzt.” Csuzi István utánanézett az esetnek, és elmondta, hogy Ferenczi Róbert neve szerepel az új bérletet kiváltó személyek listáján, és amikor elviszi régi bérletét oda, ahol kiváltotta új bérletét, akkor visszakapja a garancia összegét. Hozzátette, hogy feltehetőleg az ott dolgozó hölgy tévedett, hiszen a garanciapénz befizetéséért mindenki kell kapjon elismervényt.

Fényképes bérletek

Csuzi felhívta a továbbiakban a figyelmet arra, hogy az OTL megkezdte a fénykép nélküli elektronikus bérletek lecserélését fényképes bérletekre. Érvényes lesz ez a metropolisz övezet utasaira is, akik kiválthatják kombinált bérletüket, és akkor egyetlen kártyán lesz rajta a helyi járatra, illetve a váradi tömegközlekedési eszközökre feljogosító bérlet is. Persze az utasok megtehetik azt is, hogy külön bérletet váltanak a váradi tömegközlekedési járatokra és külön bérletet a helyi járatokra, csakhogy ezek kiváltása összesítve többe kerül, mint egy kombinált bérlet. Csuzi István jelezte azt is, hogy mindenki, így a szentmártoni panaszos is, amikor kiváltja új, fényképes kártyáját, akkor vissza kell adja régi kártyáját. Az OTL azoknak adja vissza az elvett garanciapénzt, akik a régi kártyájukat leadják, húzta alá vezérigazgató. A vissza nem adott régi elektromos bérleteket az OTL automatikusan érvényteleníti, tette hozzá végül.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .