Turizmus

2024.05.22. 15:11

Új turistaútvonal és barlang vált látogathatóvá Nagyvárad közelében

Látványos turisztikai célponttal gazdagodott Bihar megye, alig 30 kilométerre Nagyváradtól.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

ERDON-összeállítás

Egy új turisztikai útvonal befejezését május közepén jelentette be a terepen tartott sajtótájékoztatón Mircea Mălan, a Bihar Megyei tanács alelnöke, a projektben részt vevő partnerekkel közösen. Jelen volt még Delia Farcaș, Drágcséke polgármestere, Horia Carțiș, a Védett Területek Országos Ügynökségének (ANANP) Bihar megyei vezetője, valamint Viorel Lascu szakmai tanácsadó. Az új turista körút két barlangot is magába foglal: az isztrákosi (Stracoș) barlangot, amely nyitva áll a turisták előtt, valamint a Tasádfői (Tășad) barlangot, ami csak a barlangkutatók által látogatható. A túraútvonal tartalmaz még két kilátót, pihenőhelyeket, egy függőhidat, valamint egy könnyen teljesíthető via ferrata típusú utat. Az isztrákosi barlang már látogatható, viszont még előzetes időpont-egyeztetés szükséges a 0259/324.545-ös telefonszámon. A belépőjegyek ára 20 lej felnőtteknek és 15 lej az öt éven felüli gyerekeknek. Tizenöt fő feletti csoportok esetén a belépőjegy felnőttnek 15 lejbe, öt év feletti gyermekeknek 5 lejbe kerül. A község lakóinak, minden 5 év alatti gyermeknek, valamint a fogyatékkal élők számára a belépés ingyenes.

„Mindannyian tudjuk, hogy megyénk nagyon fontos turisztikai potenciállal rendelkezik, és a Bihar Megyei Tanács szeretné ezt kiaknázni. Ennek értelemben a megyei tanács az ANANP-vel és a polgármesteri hivatalokkal együttműködve számos projektet hajt végre a turisztikai infrastruktúra fejlesztése érdekében. Megyénkben van egy új, látogatható barlang, amely Nagyváradtól alig fél órára található” – részletezte Mircea Mălan. „Ez a projekt nagyon fontos számunkra. A község minden természeti szépségét szeretnénk kiemelni, hogy érkezzenek a környékre a turisták és a település fejlődjön” – mondta el Delia Farcaș.
Az isztrákosi barlang ki van világítva, több helyen érzékelők mérik a szén-dioxid szintet, a hőmérsékletet és a páratartalmat. Ezen kívül a bejáratnál van egy szerkezet, amely számolja a be- és kilépéseket. A barlang teljes mértékben zöld energiával működik, az áramot a közelben található napelemekből nyerik. Az európai uniós projekt összértéke 11 158 155,09 lej áfával együtt (vissza nem térítendő).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában