Fényjáték

2024.05.10. 14:04

Új kiállítóteret avattak a püspöki palotában

A Nagyváradi Művészeti Líceum képzőművészet és műépítészet szakos diákjainak Fényjáték című tárlatával újabb kiállítóteret avattak a római katolikus püspöki palota második emeletén. A vernisszázst péntek délelőtt tartották a 32. Festum Varadinum keretében.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius 

Az érdeklődőket Nagy Gabriella, a művészeti líceum igazgatóhelyettese köszöntötte. Mint elhangzott, a kiállítás alapötlete egy téli színházi élményből született, amikor Rácz Ervin tanár felvetette kollegájának, Jankó-Szép Noéminek: mennyire jó festészeti téma lenne az, hogy a színes reflektorok milyen részleteket emelnek ki, hogyan fokozzák az érzelmeket a drámai fényhatások. Ezt egy kis szervezés követte, segítőkész partnerekkel, és Fazakas Mártának, illetve a Szigligeti Színház többi munkatársának és a világosítójának köszönhetően március 14-én egy órára a művészetiseké lehetett a színpad.

 

A diákok pár perc alatt birtokba vették, fotóztak és pózoltak nagy lelkesedéssel, beleéléssel, kreativitással, „hiszen ez egy olyan generáció, amelyik a mai, nagyon is a vizualitás dominálta világban telefonnal a kezében él, állandóan fényképez  és posztol” – hangzott el a tárlatnyitón. Több száz jó fotó készült, nagyon nehéz volt válogatni, a kiállítás anyaga körülbelül a fele annak, amit a fiatalok megalkottak. A felkészítőtanárok útmutatása is létfontosságú volt, Czentye Andrea, Domahidi Krisztina, Fábián Emőke, Kovács Anett, Rácz Eliza, Rácz Ervin és Jankó-Szép Noémi segítették a diákokat. „Természetesen nagy hála a püspökségnek, Böcskei László püspöknek, aki még a tél vége fele igen biztatóan megkérdezte, hogy nos, ebben az évben hoznak valami szép kiállítást? Miénk lehetett az a megtiszteltetés, hogy elsőként állíthattunk ki ebben az elegáns, impozáns térben. A további szervezésben és megvalósításban nagy segítségünkre volt még Lakatos Attila és Balla Tünde, köszönet nekik is érte” – hangsúlyozta Nagy Gabriella.

Böcskei László úgy fogalmazott: „egy olyan helyen állunk, ahol rendkívül közel vagyunk a nagyokhoz”, utalva arra, hogy néhány nappal korábban a szomszédos helyiségekben a Nagybányai Művésztelep alkotóinak kiállítását nyitották meg. Most pedig a fiatalok kerülnek előtérbe, rezdüléseik, képességeik, talentumaik. Egy megmutatkozási lehetőség számukra egy olyan térben, ahol találkoznak a már kiforrott és a még csupán kibontakozás előtt álló értékek, magyarázta a főpásztor.

 

Az ünnepségen felléptek diákok: Füzesi Sára, Szakács Panna és Quai Chiara Fabrizia (fuvola), felkészítőtanáruk Mircescu Georgiana volt, zongorán kísérte őket Ferencz Mercédesz tanár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában