Könyvbemutató

2024.05.09. 17:28

Szőcs Géza életműve került terítékre

Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar költő verseit gyűjtötte egy kötetbe Balázs Imre József irodalomtörténész, aki a nagyváradi könyvbemutató alkalmával mélyreható betekintést nyújtott az elismert szerző életművébe.

Forrás: Facebook/Festum Varadinum

Fotó: Vigh Laszlo Miklos

Pikó Stefánia

Szőcs Géza versei korábban is megjelentek már gyűjteményes kötetben, az Összegyűjtött versek szerkesztőjének, Balázs Imre Józsefnek azonban bőven volt munkája ezzel a friss kiadvánnyal. A 2020-ban elhunyt, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költő alkotásainak legújabb gyűjteményét a nagyváradi közönség a Léda-házban megtartott kötetbemutató során ismerhette meg múlt vasárnap. A Festum Varadinum és a Holnap Kulturális Egyesület szervezésében a szerkesztővel folytatott beszélgetést Korpa Tamás irodalomtörténész vezette, mielőtt pedig elmerültek volna Szőcs Géza verseinek világában, az Újvárad főszerkesztője, Szűcs László köszöntötte a jelenlévőket.
Az Összegyűjtött versek 2023-ban jelent meg a Helikon gondozásában, a költő születésének hetvenedik évfordulójának évében. A szerkesztő elmondta, a kötet összeállítása során fontosnak tartotta, hogy minél közelebb maradjon az eredeti kötetek tipográfiájához, különösen az első három esetében, így lett igazán vaskos a kiadvány. Hozzátette, a tipográfiához való ragaszkodás nem egyszer komoly kihívást jelentett, hiszen vannak olyan versek, amelyek több alkalommal is megjelentek különböző helyeken és eltérő tipográfiával. Azt is megemlítette, hogy Szőcs Gézának olyan alkotásai, kötetei is vannak, amelyekről nem olyan egyszerű eldönteni, hogy mi a műfajuk, ugyanis esszészerű szövegrészeket és versbetéteket egyaránt tartalmaznak. Ilyen és ehhez hasonló kihívásokat sikerült belátása szerint megoldani abban a fél évben, amennyi idő alatt a gyűjteményt elkészítette.
Ami kifejezetten izgalmasnak nevezhető az Összegyűjtött versek kötet kapcsán, hogy számos olyan költeményt is tartalmaz, amelyek korábban nem jelentek meg önálló verseskötetben. Ezek a versek az 1985 és 2020 közötti időszakból származnak, a számuk pedig főként 2013-tól sűrűsödik meg. A kötetbemutató során természetesen Szőcs Géza életművébe mélyebben is beletekinthetett a közönség, szó esett a mítosz szerepéről az alkotásaiban, de felmerült az amerikai hatás és a steampunk jelensége, irányzata is, amely szintén tükröződik Szőcs Géza egy-egy szövegében. Mindezek mellett nem maradhatott el néhány költemény felolvasása sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában