Egészségügy

2024.02.06. 17:55

Nő a légúti fertőzések száma Bihar megyében

Továbbra is folyamatosan nő az akut légúti fertőzések száma országszerte. Bihar megyében a háziorvosok az elmúlt héten csaknem 9800 esetet jelentettek a megyei közegészségügyi igazgatóságnak.

Illusztráció

Forrás: Pexels

ERDON-összeállítás

Bihar megyében a január 29. és február 4. közötti hétre vonatkozó adatok szerint az akut légúti fertőzések száma a szezonra jellemző értéktartomány felső határát súrolja – tudatja közleményében a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP). Az akut felső légúti fertőzések, a tüdőgyulladások és a hörgőgyulladások száma magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.
A január 29. és február 4. közötti időszakban 8069 akut felső légúti fertőzéses esetet regisztráltak Bihar megyében, míg egy héttel korábban 7042 esetet jelentettek. A tüdő- és hörgőgyulladásos esetek száma 1710 volt, egy héttel korábban pedig 1642 esetet regisztráltak. 2023 októberétől ez év február 4-ig 37 influenzás esetet igazoltak Bihar megyében. Tavaly szeptember 1-től idén február 4-ig 19.260 személy kapta meg az influenza elleni oltást.
Az országszerte széles körben terjedő influenzavírus miatt az Egészségügyi Minisztérium február 2-án járványügyi veszélyhelyzetet hirdetett, a Hivatalos Közlönyben pedig megjelent a vészhelyzetre vonatkozó intézkedés, amelyben ajánlásokat tesznek a kórházaknak, a munkáltatóknak, a tanintézményeknek és a lakosságnak a fertőzések visszaszorításáért.
A munkáltatókat arra kérik, hogy amennyiben megoldható, ne legyen sok alkalmazott egy helyen, támogassák az otthoni elkülönítést azok esetében, akik a légúti fertőzés tüneteit produkálják, és ajánlják az alkalmazottaknak a védőoltás beadatását.
Az óvodák és iskolák is megkapták az ajánlásokat. Ezek szerint minden nap meg kell vizsgálni a gyerekeket, és tájékoztatni kell a szülőket vagy a törvényes gyámokat a légúti betegségek tüneteiről. Az oktatási intézményekben biztosítani kell a kéz és a felületek rendszeres fertőtlenítéséhez szükséges anyagokat. A termeket rendszeresen szellőztetni kell.
A lakosságnak a következőket ajánlják: a tünetek jelentkezésekor forduljanak a háziorvoshoz, aki elvégzi a tesztet, megállapítja a betegséget, és előírja a kezelést, valamint szükség esetén tovább irányítja a beteget a kórházba. Köhögés és tüsszentés esetén takarják el a szájukat és az orrukat egy papír zsebkendővel, amit használat után dobjanak el. Amennyiben nincs zsebkendő, tüsszentsenek a könyökhajlatukba. Tartsák tisztán a kezüket, ezzel csökkenthetik a vírusok terjedését. Tisztítsák és fertőtlenítsék a beltéri helyiségeket, különösen azokat, amelyek közös használatban vannak. Kerüljék a zsúfolt területeket, szellőztessék gyakran a zárt helyiségeket, és a tünetekkel rendelkező személyek viseljenek maszkot. Kérjék a védőoltások beadását, különösen a veszélyeztetett csoportokba tartozó személyek. Kerüljék az öngyógyítást és az antibiotikumok indokolatlan használatát. Növeljék a szervezet általános ellenálló képességét egészséges életmóddal, vitaminokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával, kiegyensúlyozott étrenddel, megfelelő folyadékbevitellel, pihenéssel és a stressz elkerülésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában