Interjú

2024.02.15. 11:24

„Azokat támogatjuk, akik értékeket tesznek le az asztalra”

Szalay-Bobrovniczky Vince, a budapesti Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt a díszvendége a múlt héten megszervezett Partiumi farsangi mulatságnak, aki exkluzív interjút adott portálunknak.

Ciucur Losonczi Antonius 

– Miért lényeges és jelzésértékű az, hogy a nemzeti kormány képviselői jelen legyenek a külhoni magyarok által szervezett jelentősebb rendezvényeken, ünnepélyeken?

– Amennyire csak tudunk, igyekszünk jelen lenni az ilyen rendezvényeken Erdélyben, a Partiumban és a többi elszakított magyar területen. Ahogy lehetőségünk adódik rá, jövünk, a Partiumi farsangi mulatság pedig egy jelentős esemény, hiszen egy közel ezerötszáz fős összejövetelről beszélünk. A szervező civil szervezet, a Partium Alapítvány kapott magyarországi támogatásokat is. Igaz ugyan, hogy most konkrétan erre a rendezvényre nem, de más esetekben amúgy igen. Úgy éreztem tehát, hogy megtisztelem a szervezőket, illetve az RMDSZ Bihar megyei vezetését azzal, hogy eljövök ide mint a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

– Miért fontos támogatni a valódi civil szervezeteket?

– Valódi vagy nem valódi, jó kérdés! Mindenki teszi a dolgát. Én azt gondolom, hogy mi arra próbáltunk koncentrálni az elmúlt hat évben, vagyis amióta én ezt csinálom, hogy azokat a civileket támogassuk, akik értékeket hoznak létre. Közösséget teremtenek, vagy tudnak fenntartani, rászorulókon segítenek. Nyilvánvalóan azt a politikai hablatyolást, amit a másik oldal végez, mi nem támogatjuk. Egyébként a Soros-impériumhoz köthető NGO-k nem is igen keresnek minket. Ezért tehát mi valóban azokat tudjuk támogatni, akik értékeket tesznek le az asztalra.

 

– Az idei egy úgymond szuperválasztási év. Milyen eredményekre számít?

– Magyarországon két választás lesz ugyanazon a napon, június 9-én. Az európai parlamenti és az önkormányzati két különböző logikájú választás. A helyhatóságin várhatóan alacsonyabb a részvétel, mint az európai parlamentin, legalábbis Magyarországon, de még mindig a többszöröse annak, ami például legutóbb Szlovákiában volt. Mindenesetre érdekes lesz, én magam is kíváncsian várom, hiszen, mint említettem, két teljesen különböző támájú választás kerül majd megrendezésre egyazon napon. Biztos, hogy lesznek tematikus összefüggések, és biztos, hogy a magyar belpolitikáról is szólni fog mindkét választás. Ez mindig így van, és valószínűleg Romániában is román belpoltikai vonatkozású témákról is szólni fog majd az EP-kampány. De ez nem baj. Mi bízunk a magas részvételben, és nyilván bízunk abban, hogy a Fidesz-KDNP egy sikeres választást fog tudni maga mögött hagyni.

– Milyen lehetőségek rejlenek abban, hogy az év második felében Magyarország tölti majd be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét?

– Látható, hogy a brüsszeli pálya azért Magyarország számára egy nehezített terület. Sok méltatlan támadással nézünk szembe, de próbáljuk állni a sarat. A lehetőség ott lesz nálunk, hiszen a tanácsüléseken a mi kezünkben lesz úgymond az irányítógomb. Azért vérmes reménységeink a magyar elnökséggel kapcsolatban atekintetben ne legyenek, hogy az Unió által megfogalmazott, a mi olvasatunk szerint eléggé szélsőliberális irányon, a migrációra és a genderpolitikára nagy hangsúlyt fektető propagandán változtatni tudunk. Magyarország becsülettel, tisztelettel és a legmagasabb színvonalon fogja tudni ellátni az elnökséget. Külön infrastruktúrával készülünk rá Brüsszelben és Budapesten egyaránt. Profik leszünk, hiszen az első elnöki időszakunkban, 2011 első felében már bizonyítottunk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában