Közlemény

2024.01.17. 08:40

Évet értékelt a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség

Illusztráció

BN-összeállítás

A tavalyi évben az Országos Környezetvédelmi Őrség Bihar megyei felügyelősége összesen 1768 ellenőrzést hajtott végre, ebből 192 tervezett volt. Múlt év december 31-ig 351 panasz érkezett be, amelyeket a törvényes határidőn belül orvosoltak. Az ellenőrzések során 185 büntetést szabtak ki 3.468.100 lej értékben, ebből 111 bírság volt, 74 figyelmeztetés és 31 esetben kiegészítő büntetésként a tevékenységet is felfüggesztették. Öt esetben indult eljárás a hulladék közösségek közti illegális szállítása, ásványi anyagok illegális kitermelése, valamint védett területen való jogellenes cselekedetek miatt. A tavalyi év adataihoz képest csökkent a büntetések száma, hiszen 2022-ben 222 büntetést szabtak ki 3.430.000 lej értékben, és 12 esetben indítottak eljárást. Az elmúlt évben a Tiszta Bihar megye együttműködési szerződés alapján 52 magán és jogi személynél végeztek ellenőrzéseket, 42 esetben bírságot szabtak ki 1.120.000 lej értékben, továbbá 38 figyelmeztetést adtak. A tavalyi évben hat közigazgatási egység területén találtak ismétlődő módon illegális szemétlerakatokat, 100 köbméter feletti hulladék mennyiséggel. Három esetben bírságoltak 120.000 lej értékben.
Tavaly is problémát jelentett a háztartási szennyvíz közvetlenül a folyókba vagy különböző területekre való ürítése. Ezzel állandó jelleggel találkoztak a környezetvédelmi őrség munkatársai a Diófáshoz (Nucet) tartozó Vértop üdülőtelepen, Nagybáródnál (Borod), Kispapmezőnél (Pomezeu), Hegyközpályinál, Biharnál, Nagyváradon a váradszőllősi Prima negyedben és a Várad-Őssi gátnál.
A Bihar megyei környezetvédelmi őrség ezek mellett az európai uniós alapokból finanszírozott projekteknél is tartott ellenőrzéseket, 101 jegyzőkönyvet állítottak ki, amely iratok a pályázók számára voltak szükségesek a támogatás kiutalásáért. A hulladékszállítások felügyeletére és ellenőrzésére vonatkozó országos cselekvési terv részeként a Bihar megyei kollégák ellenőrizték a Bors II és Biharpüspöki (vasúti) határátlépőket, és összesen 998 jegyzőkönyvet állítottak ki.

A megyei őrség évente legalább egyszer tervezett ellenőrzést tart 59 cégnél, tavaly 79 ilyen akciót hajtottak végre. Az Országos Környezetvédelmi Őrség figyelmében van a Bihar megyében található 9 veszélyes hulladéklerakat is. Tavaly hat esetben szabtak ki bírságot 300.000 lej értékben.
A kontrollok célja az volt, hogy ellenőrizzék a környezetvédelemre vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartását, a korábbi ellenőrzések során hozott intézkedések gyakorlatba ültetését, és hogy utánajárjanak a bejelentéseknek. Ezen akciók mellett az őrség ökológiai nevelést is tartott 14 Bihar megyei iskolában a Zöld hét és az Iskola másként hét keretében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában