Beszámoló

2024.01.15. 14:17

A Magyar Postagalamb Sportszövetség országos kiállítását rendezték meg Dabason

A Magyar Postagalamb Sportszövetség 67. Országos Kiállítását rendezték meg Dabas városában szombaton, 2024. január 13-án. Az eseményen dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere is részt vett.

Hasas János

Magyarországon közel négyezerre tehető azon személyek száma, akik a postagalambok szerelmesei. Ez nem számít soknak, a magyar postagalambászok neve mégis jól cseng Európában és a világon, hiszen galambjaikkal remek eredményeket értek és érnek el az anyaországi és a nemzetközi versenyeken. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Magyarországon a szövetséget már 1882-ben megalapították. 

Az idei, 67. Országos Kiállításnak a dabasi sportcsarnok adott helyet. Elmondhatjuk, hogy ismét sikeres volt az országos kiállítás. A már megszokott körülmények között várták a sporttársakat, akik azt kapták, amit reméltek: remek galambokat a ketrecekben, sok árust és színvonalas esti díjkiosztót. A belépődíj 4000 forint volt, de a hölgyek, a 70 éven felüliek és A 14 éven aluliak ingyen vehettek részt az eseményen. A romániai látogatók kék, szintén ingyenes belépésre feljogosító karszalagot kaptak, így a Biharból érkezett galambászok is.

 

A hivatalos megnyitóra 11 órakor került sor. A felszólalók között volt dr. Nagy István agrárminiszter is, aki köszöntőjében kiemelte: Magyarország kormánya és az Agrárminisztérium mindent biztosít ahhoz, hogy még eredményesebb lehessen a postagalamb-tenyésztők munkája. Hegyi György, a Magyar Postagalamb Sportszövetség elnöke reményét fejezte ki, hogy 2025-ben közép-európai postagalamb-kiállítást rendezhet a Szövetség, illetve, hogy 2026-ban ismét Magyarország adhat majd otthont a Postagalamb Olimpiának. Ezt követően díjkiosztóra került sor. A díjakat a meghívott vendégek, a környező országok Postagalamb Sportszövetségeinek elnökei (többek között Marius Tunduc román szövetségi elnök) adták át az anyaország legjobb, legsikeresebb tenyésztőinek. 

A teremben kategóriák szerint állították ki a legjobb eredményt elért sportgalambokat („A” kategória – 100–400 kilométer közötti versenyek, „B” – 300–600 kilométer, „C” – 500 kilométer fölött, „D” – általános táv , „E” – 700 kilométer fölött, „F” – fiatalok, „G” – egyévesek, „H” – öregek és „I” – nagy középtáv). Rövid távon a Szomi-Pigeon dúc, Pintér Ferenc és Pintér Zsolt, B kategóriában Németh Károly, Dorner György és Pintér Ferenc, hosszú távon Pintér Ferenc, Kern Rudolf és Szentesi Endre, általános távokon Takács Ferenc, id. Pintér Ferenc, Kókai Csaba és Attila, maratoni távokon Japport Zoltán, valamint Kiss Gyula galambjai lettek a legjobbak. Az F (fiatalok) kategória legjobb galambjai a Szűcs-Kerék tandem, Tóth László és ifj. Ferge Miklós MIXI dúcaiból kerültek ki. Az egyéveseknél id. Pintér Ferenc, ifj. Ferge Miklós és Somogyi József madara lett a legjobb. Az öregek versenyében Kókai Csaba és Attila, a Földing-Unger kettős és Ottemberg Tamás galambja végzett az első három helyen. Az I sportkategória versenyében Szentesi Endre, Nemcsók András és a Tüzes dúc galambja lett dobogós. 

Az „életteljesítményesek” között Szűcs Gyula hímje lett a győztes, aki élete során 22.890,223 díj-kilométert repült a versenyeken és helyezte magát az első 20 százalékban. Mögötte Burucs József, illetve Adrián Arnold és fia tenyésztők galambjai végeztek a dobogón. 

A sportkategória mellett standard kategóriában is bajnokokat avattak: standard hímeknél Hegyi Ferenc, standard tojó kategóriában Pálmány Boldizsár, standard „fiatal hím” kategóriában Nádas Pál, standard „fiatal tojó” kategóriában ifj. Ferge Miklós MIXI galambja lett a győztes.  A rendezvényt este díjkiosztó vacsora zárta. 

Bárdos Istvánt, a Nemzetközi Szövetség (FCI) elnökét idézve: „Élünk és élni fogunk, mert hiszünk abban, amit szeretünk. Állandósult a változás, a postagalambsport is a felgyorsult világunk része. Ami maradjon? Az a barátság. Ami hiányzik? Az a szeretet. És amire szükségünk lenne? Az egymás megbecsülése.”

Látogatási program

A Román Postagalamb Szövetség Országos Kiállítását 2024. január 20–21-én rendezik meg Gyulafehérváron, a Mercur Rendezvényközpontban, a következő látogatási program szerint: szombaton 10–17, vasárnap 10–13 óra között. A belépőjegy ára 30 lej, 16 év alatti fiatalok ingyen tekinthetik meg a kiállítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában