Helyi közélet

2023.12.07. 17:13

Gyalogos ösvényt alakítanának ki Félixfürdő és Püspökfürdő között

Alig fejeződik be az egyik uniós projekt Félixfürdőn, már kezdődik is a másik: gyalogos ösvényt akar kialakíttatni a szentmártoni önkormányzat Félixfürdő és Püspökfürdő között.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Az uniós pénzből megvalósuló modernizálási munkálat az idén befejeződik Félixfürdőn, de jövőre egy újabb EU-s projekt kezdődik, jelentette ki Cristian Laza, Szentmárton polgármestere, aki a román sajtónak nyilatkozva elmondta: „Folytatni akarjuk a jelenlegi, az üdülőtelep központjában lévő sétány fejlesztésére irányuló projektet egy másikkal, melynek keretében meghosszabbítjuk a sétányt úgy, hogy befedjük a Hidișel patakot, és összekötjük Félixfürdőt Püspökfürdővel”. Az elmúlt öt évben az uniós projekteknek köszönhetően a két üdülőtelep jelentős mértékben átalakult, és míg korábban főként az idősebb vendégek fogadására volt alkalmas, akik az itteni termálvíz gyógyhatásai miatt keresték fel a két üdülőtelepet, most már jobbára főként a fiatal családokra fókuszálnak az itteni létesítmények, és ezt a célt szolgálják az önkormányzat által eddig végrehajtott mintegy 20 millió eurós beruházások is. Hamarosan befejeződik Félixfürdő központjának a felújítása, itt hamarosan szökőkút fog működni, továbbá kialakították a sétányt a Hidișel patak mentén. A 90-es éveket idéző butikokat lebontották, a helybeliek elkezdték épületeik homlokzatait tatarozni, a kivitelezők lekövezték a környéket. „A leendő szökőkút hamarosan elkészül, csatlakoztatjuk a hálózatra, így lezárhatjuk a projektet” – fogalmazott a polgármester. De nem lesz sokáig leállás, ugyanis a polgármesteri hivatal hamarosan újabb projektet nyújt be mintegy hatmillió euró értékben az említett gyalogos ösvény meghosszabbítására, mely összeköti majd a két üdülőtelepet. A három kilométeres út a tervek szerint a President hotel mellől fog kiindulni, és a házak mögött, a Hidișel patak mentén haladva ér el az International Hotelig, ahonnan a már felújított sétány vág át a központon. Az ösvény az üdülőtelep Nagyvárad felőli végén, a Davidoff panzió közelében keresztezi majd az országutat, és innen vezet tovább Püspökfürdőig, oda, ahol a Hidișel belefolyik a Pecébe. A Hidișel patakot egy szakaszon befedik, méghozzá átlátszó anyaggal, hogy a gyalogosok megcsodálhassák a patakban élő növényeket és halakat. A projekt magába foglalja zöldfelületek kialakítását, utcabútorok kihelyezését és modern közvilágítás kiépítését is. A tervet decemberben nyújtják be finanszírozásra, a munkálatok 2024 tavaszán kezdődhetnek.
Nem ez lesz az egyetlen projekt, amely jövőre zajlik. A félixfürdői létesítmények tulajdonosa, a SCT Felix lebontatta a régi bazár épületeit és a felszabadított helyen egy bevásárlóutcát épít majd. A leendő butikok kinézetét és kialakítást most tervezik, mindenesetre a tervek szerint jövő nyáron ezek már üzemelni fognak. A körülbelül félmillió eurós beruházás során több mint negyven butikot akarnak építeni, árulta el a Bihoreanulnak Florian Serac, a STC Felix igazgatója, aki hozzátette: igyekeznek mindannak a mintegy 70 árusnak helyet biztosítani a leendő létesítményben, akikkel korábban szerződésben álltak. A bevásárlóutca megépítése után kezdődhet a zöldövezetek rendezése is azon a részen. Az üdülőtelep Belényes felőli bejáratánál a Körösök Vízügyi Igazgatósága akar kialakítani egy 16 hektáros tavat a President komplexum mellett. A körülbelül ötmillió lejes beruházás várhatóan jövő nyáron kezdődik, és miután elkészül, egy rekreációs övezetet alakítanak ki ott ösvényekkel, bicikliutakkal.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában