Beruházás

2023.11.09. 18:17

Vasútvillamossal kötik össze Váradot és a környező településeket

Vasútvillamos-hálózatot építenek ki Nagyvárad és a környező települések között egy nagyszabású, 235 millió euró összköltségvetésű projektcsomag keretében. A Nagyváradi Helyi Tanács öt, a Bihar Megyei Tanács három megvalósíthatósági tervet fogadott el csütörtöki rendkívüli ülésén ebből a fejlesztési programból.

Pap István

A nagyváradi metropolisz övezet fejlesztésének újabb mérföldkövéhez érkeztünk: egy 235 millió eurós pályázati csomag keretében fogják vasútvillamossal (tram train) összekötni Nagyváradot Borssal, Kardóval és Körösszeggel. A nagyváradi és a Bihar megyei önkormányzatok partnerei ebben a nagyszabású projektben a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL), a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ZMO) és a Nagyvárad Metropolisz Övezet Társulás (ZMO). Az elképzelés részleteit a csütörtöki nagyváradi és Bihar megyei tanácsülés előtt ismertették a város és a megye vezetői. Ilie Bolojan megyei tanácselnök elöljáróban kifejtette, hogy a nagyszabású elképzelésnek a megvalósítását az teszi lehetővé, hogy megnyílt az Európai Unió szállításügyi fejlesztésre irányuló tengelye, amelyhez a több mint 100 ezer lakossal rendelkező városok pályázhatnak. Romániának egymilliárd euró áll rendelkezésére ebből a pénzforrásból. Bolojan hozzátette, hogy az év végéig kidolgozzák a pályázatokat és reményeik szerint már 2024 elején aláírják a finanszírozási szerződést, hogy ezt követően meg lehessen hirdetni a tendert. A tanácselnök kiemelte: a projektekhez szükséges összes engedélyt beszerezték már és a Román Államvasutakkal (CFR) is egyezményt kötöttek, ami elengedhetetlen előfeltétele annak, hogy az említett tengelyhez pályázhassanak.

A felsorolt intézmények már egy éve dolgoznak a dokumentáción, melyek közül öt megvalósíthatósági tervet a váradi helyi tanács, hármat pedig a megyei önkormányzat fogadott el. Ez utóbbiak közé tartozik az, amelynek értelmében egy 1,4 kilométer hosszú új pályával kötik össze a váradszőllősi villamos végmegállót és a vasúti síneket a Morii utca mögött, innen pedig felújítják és villamosítják a Kardó faluig vezető hét kilométeres szakaszt, továbbá egy gyalogos felüljárót építenek a szentmártoni Tineretului lakónegyedben. A beruházás értéke 20,2 millió euró. A megyei tanács vásárol meg 13 tram train ingavillamost is összesen 110 millió euró értékben, ezek közül nyolc hibrid jármű, öt pedig áramszedős vasútvillamos lesz. 

Érdekes módon a megyei tanács szavazta meg azt a tervezetet is, miszerint új villamosvasút-pálya épüljön Nagyváradon a Lacul Roșu utcán és a Ștefan cel Mare úton is. Ez az 1,2 kilométeres pálya köti majd össze a vasúti főpályaudvart és a Corneliu Coposu utcai villamossíneket. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem a meglévő villamossíneket kötik össze a nagyállomással, Ilie Bolojan azt válaszolta, hogy a Lacul Roșu utcán és környékén lakóknak jelenleg nem áll rendelkezésükre tömegközlekedési eszköz. Így azonban, ha megvalósul a terv, akkor a Lacul Roșu, és ettől néhány száz méterre az Olimpiadei utcán is fog villamos haladni. A vasútvillamos a Lacul Roșu utca közepén halad majd, ahol felszámolják a parkolóhelyeket, majd a Ștefan cel Mare sugárúton visszafordul és a vasúti főpályaudvar övezetében csatlakozik a vasúti sínekhez. Ez a beruházás mintegy 8,7 millió euróba fog kerülni.

A város tervei

A nagyváradi önkormányzat projektjei közé tartozik a vasútvillamos-pálya kiépítése a Jumbo bevásárlóközponttól a váradi repülőtérig. A 2,23 kilométernyi új vonal a villamossínektől indul ki, és az épülő reptéri terminálig vezet. Ilie Bolojan elárulta, hogy az új terminált kivitelező vállalat meg fogja építeni a tram train végmegállót is, hogy ne akkor kelljen újra feltörni a reptér környékét, amikor a vasútvillamos-vonalakat fogják építeni. Ennek a projektnek a keretében épül egy gyalogos felüljáró is a Nagyvárad–Arad országút fölött a meteorológiai állomás előtt, továbbá egy gyalogos aluljáró is az országút alatt az Era Park és a Dedeman barkács-bevásárlóközpont között. Ezeken a helyszíneken egy-egy vasútvillamos-megálló is lesz. A beruházás maximális költségvetése 61,4 millió lej, a kivitelezési időszak pedig a megvalósíthatósági tanulmány becslései szerint 16 hónap. 

Vasútvillamos fog járni az Őssi negyed határában lévő Nyugati pályaudvar (Oradea Vest) és a Velencei pályaudvar (Oradea Est) között is. A két pályaudvar közötti 8,9 kilométer hosszú vasútszakaszt villamosítják és építenek három megállót is: egyet a Nymphaea aquapark közelében, egyet az Oncsa lakótelepen, egyet pedig a Borsi úti vasúti felüljáró közelében. Ugyanennek a projektnek a keretében felszámolják a közúti átjárót a vasúti síneken a Cazaban úton, illetve az ottani körforgalmat is, és építenek egy új közúti aluljárót, mely a Cazaban útból indul ki a volt Őssi piac helyén, elhalad a Sebes-Körös partjáig abban az övezetben, ahol egykor autóvezetői gyakorlótér működött, és a körgyűrű hídja, valamint a vasúti híd alatt áthaladva jut el majd a Corneliu Baba utcáig. Ennek a beruházásnak az összköltségvetése 70,3 millió lej, és a megvalósíthatósági tanulmány szerint mindez hat hónap alatt kivitelezhető.

A következő projekt a nagyváradi Nyugati pályaudvar és a Körösszeg közötti vasútvonalak felújítása és villamosítása, hogy ott is közlekedhessen a vasútvillamos. A 17,2 kilométeres pályaszakasz modernizálásának költségvetése 203,4 millió lej, a kivitelezési időszakot 23 hónapban szabták meg. Minden településen, azaz Szentandráson, Újpalotán, Körösgyéresen, Vizesgyánon és Körösszegen is lesz megálló. Ennek a projektnek a keretében összekötik az Őssi villamosvégmegállót és a Nyugati pályaudvart, az új sín átszeli majd a körgyűrűt, ezért ott villanyrendőrrel fogják irányítani a forgalmat. Ugyanott egy gyalogos aluljárót is építenek a villamos végmegálló és a pályaudvar között. És végül, de nem utolsósorban Bors községet is összekötik Nagyváraddal. A villamosvasút a Sintezáig a már meglévő sínpályán fog haladni, innen pedig egy 5,6 kilométeres új pályaszakaszt építenek Borsig. A Borsi úti vasúti felüljárótól Bors községig tíz megállót fognak kialakítani, és mindegyik megállónál fémszerkezetes gyalogos felüljárót építenek az országút fölött. Ennek a beruházásának a becsült összköltségvetése 121,4 millió lej, a kivitelezés az elképzelések szerint egy évig fog tartani. A nagyváradi helyi tanácsülésre beterjesztett megvalósíthatósági tanulmányok mindegyikét egyhangúlag megszavazták, kivéve a reptérig vezető villamosvasút tervezetét, melyet a PSD ellenszavazatai mellett fogadott el a testület.

Az ingázók segítése

A terveket ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón Ilie Bolojan elmondta, hogy ezt a nagyszabású fejlesztést több, az utóbbi években megfigyelhető jelenség indokolja: az egyik az, hogy a város peremén egyre másra épülnek a lakónegyedek, illetve nagyon sok váradi az elmúlt években, évtizedekben a Várad környéki településekre költözött ki. Mindemellett munkahelyük Nagyváradon van, tehát nagyon sokan ingáznak immár. A másik jelenség az, hogy Váradon és vonzáskörzetében folyamatosan nő a munkahelyek száma. Bolojan elmondta, hogy Nagyvárad Metropolisz Övezetben az elmúlt tizenöt év alatt 100 ezerről több mint 200 ezerre nőtt az alkalmazottak száma, ami miatt szintén nagyon magas az ingázók aránya. A rendelkezésre álló adatok szerint az ingázóknak mintegy a fele saját autóval jár a munkahelyre, a másik fele pedig tömegközlekedési eszközt használ erre a célra. A mostani fejlesztés célja egységes tömegközlekedési rendszert kialakítani Várad metropolisz övezetében, hogy elősegítsék az ingázók mobilitását. Az egységes rendszer kialakítása érdekében kötik össze három ponton is a nagyváradi villamoshálózatot a vasúttal, és ezért is akarnak egységes bérletrendszert kialakítani. A megyei tanácselnök elárulta azt is, hogy maga a váradi főpályaudvar is egy intermodális közlekedési csomópont lesz, hiszen ide fut majd be villamosvasút járat, illetve a megyeközi autóbuszjáratok üzemeltetőit kötelezni fogják arra, hogy a főpályaudvarnál legyen a váradi megállójuk.

Gyakorlati tudnivalók

Ilie Bolojan kifejtette, hogy a vasútvillamosok csúcsidőben félóránként, csúcsidőn kívül óránként fognak járni. A járatokat összehangolják a CFR járataival, és természetesen ez utóbbiak fognak elsőbbséget élvezni. A vasútvillamosoknak mindkét végén lesz vezetőfülke, ezért nem lesz szükség két sínpárt építeni. A vasútvillamos végigmegy a pályán, a végmegállóban a vezető átül a jármű másik végében lévő vezetőfülkébe, és már indulhat is vissza. Kétfajta járművet fognak vásárolni: az egyik típusban lesz akkumulátor is, ami biztosítani fogja azt, hogy a jármű három kilométert tudjon önállóan, külső energiaforrás felhasználása nélkül megtenni. A másik típusú vasútvillamosnak két áramszedője lesz, az egyiket a villamos-, a másikat a vasúti síneken fogják használni. Mivel tehát ezek a járművek vasúti síneken is közlekedni fognak, ezért a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vasúti szállítói licencet is fog szerezni. Megjegyzendő, hogy a vasútvillamosok közlekedhetnek majd mind a villamos-, mind pedig a vasúti síneken, a villamosok azonban nem hajthatnak rá a vasúti sínekre, annak ellenére, hogy három helyen is összekötik majd a vasúti és a villamossíneket. A villamosvasutak nem a depóban, hanem a vasúti főpályaudvar övezetében fognak állomásozni a CFR által egyelőre nem használt részeken. Ebben a vonatkozásban is tárgyalásokat folytat a város és a megye a Szállításügyi Minisztériummal, hogy ez utóbbi adja át a CFR kezelésében lévő, de jelenleg használaton kívüli területeket a nagyállomáson és környékén. A villamosvasút-hálózat kiépítése után nem fog csökkenni Nagyváradon a buszjáratok száma, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Bihar Megyei Tanácsnál is szavaztak a vasútvillamosról

Azonnali rendkívüli gyűlést tartott az online térben csütörtök délután a megyei tanács is, és a napirendi pontok közül három a vasútvillamossal volt kapcsolatos. Mircea Mălan alelnök elmagyarázta, hogy a megyei önkormányzat, partnerségben a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, 235 millió euró értékben egy projektet kíván benyújtani egy vasútvillamos-hálózat kiépítése céljából a metropolisz övezetben. Ezzel tulajdonképpen összehangolják a váradi villamoshálózatot a vasútival úgy, hogy korszerűsítenek jelenleg használaton kívüli vasúti pályákat, új pályaszakaszokat építenek, illetve új járműveket is vásárolnak. Mind a három, a vasútvillamossal kapcsolatos projekt egyhangúlag átment.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában