Tiltakozás

2023.10.21. 14:16

Tüntetés a bíróság döntése miatt

Tüntetést szerveztek szombaton délelőtt a váradi Aradi úton történt közúti balesetben elhunyt 12 éves fiú szülei, rokonai, osztálytársai és több váradi lakos.

Forrás: Bihon.ro

BN-összeállítás

A tüntetők reggel 10 órakor gyülekeztek a Bihar megyei ügyészség Nagysándor József/Aurel Lazăr utcai székhelye előtt. A szülők azután döntöttek a megmozdulás szervezése mellett, miután pénteken a Nagyváradi Bíróság az előzetes letartóztatásból házi őrizetbe helyezte a vétkes sofőrt. A tüntetők mécseseket gyújtottak és különböző feliratú plakátokat tartottak a kezükben, amelyekkel a bíráknak üzentek: „A közömbösség öl", „Igazságot Horiának", „A bírák azt akarják, hogy mi magunk tegyünk igazságot?"

A jelenlevő kicsivel több mint húsz tüntetőt felháborította a bírák pénteki döntése, de a Nagyváradi Bíróság mellett működő ügyészség ügyészeinek határozatlansága is, akik kezdetben azt nyilatkozták a sajtónak, hogy nem fellebbeznek a bíróság döntése ellen, majd péntek este mégis meggondolták magukat. „A gyermekem emlékéért jöttem, hogy gyertyát gyújtsak érte és a haldokló romániai igazságszolgáltatásért. Vajon ki tudja eldönteni, hogy négy hónap előzetes letartóztatás alatt egy bűnöző felfogja-e tettének a súlyát. Nem azt akarom, hogy megértse, mit tett, hanem igazságot, hogy büntessék meg a gyermekem halála miatt…" - mondta el Luiza Chiva, az elhunyt gyermek édesanyja a szombati tüntetésen.

Forrás: Bihon.ro

A csoport körülbelül 40 percig tüntetett békésen az ügyészség előtt, majd átmentek a Széchenyi térre/Parcul Traian, ahol a bíróság előtt ugyanazokat az üzeneteket tartották kezükben. Constantin Chiva, a gyermek édesapja az egyik táblát a bíróság ajtajára függesztette, majd fél óra után a tüntetők hazamentek. Bejelentették, hogy hétfőn is kivonulnak az utcára, és addig fogják folytatni a tüntetést, míg meg nem bizonyosodnak arról, hogy a vétkes sofőr a rácsok mögött marad. 

A bíróság pénteki döntése nem jogerős, így a gyanúsított továbbra is előzetes letartóztatásban maradt. A kihirdetést követően az ügyészeknek 48 órájuk van megtámadni a döntést, majd az ügyet a Bihar Megyei Törvényszék tárgyalja tovább.

Forrás: Bihon.ro

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában