Faültetés

2023.10.03. 16:36

Mesterterv szerint fogják óvni a zöldövezeteket Nagyváradon

A július végi vihar nagy kárt okozott Nagyvárad parkjaiban, zöldövezeteiben, ezért a helyi önkormányzat egy olyan mestertervet akar elkészíteni, mely többek között a hasonló esetek megelőzését is lehetővé tenné.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Florin Birta váradi polgármester bejelentette, hogy tendert írnak ki a mesterterv elkészítésére, mely magába foglalja a faállománynak a felmérését, valamint azokat a karbantartási és egyéb intézkedéseket, amelyeket foganatosítani kell annak érdekében, hogy a városban minél jobb állapotban lévő zöldövezetek legyenek. Az elöljáró legutóbbi sajtótájékoztatóján kifejtette: „Becsléseink szerint idén november végére megkötjük a szerződést a mesterterv elkészítésére. Ez tükrözi majd az önkormányzat jövőképét és prioritásait a faállományra vonatkozóan az elkövetkező tíz évben. A mesterterv a fák egészségi állapotának felméréséből, a fák vagy egyes részeik által jelentett kockázatok azonosításából áll. Ugyanakkor ajánlásokat tartalmaz a kockázat megszüntetésére vonatkozó optimális beavatkozásokról, valamint rögzíti, hogy melyek azok a megfelelő fafajták, amelyeket idővel a meglévő faállomány pótlására el kell ültetni. Becsléseink szerint ez a mesterterv valamikor a jövő év második felében készül el” – fogalmazott. Megjegyzendő, hogy ez a mesterterv csak a folyóvizek és utak mentén, illetve a kereszteződéseknél lévő fák és zöldövezetek felmérését foglalja magában, a parkok és a lakóövezetekben lévő zöld területek felmérésére egy későbbi szakaszban kerül sor. A mostani mestertervben 39.367 fa állapotát mérik fel. Ez a dokumentum fogja megállapítani azt, hogy milyen módon kell karbantartani a fákat, mikor és milyen növényvédelmi beavatkozást kell elvégezni stb. Ugyanakkor a mestertervhez tartozik majd egy útmutató is arról, mit kell tenni a potenciálisan veszélyt jelentő fákkal ezeket rangsorolni fogják aszerint, hogy mekkora veszélyt jelentenek –, és előírja majd, hogy a különböző kategóriák esetében milyen intézkedéseket kell foganatosítani. Továbbá ajánlásokat fogalmaz meg arról, hogy az elkövetkező tíz évben milyen fákat kell elültetni és milyen ütemterv szerint, a dokumentum mindezeknek a munkálatoknak a költségvetését is tartalmazza majd.
Florin Birta bejelentette, hogy az önkormányzat négy év alatt tízezer fát akar elültetni a városban, és első körben 2500 fa elültetésére írt ki tendert. Ezeket a fákat jövő tavasszal és ősszel fogják elültetni, a többi hétezerötszáz példányt pedig már a mesterterv alapján fogják kiválasztani és elültetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában