Tárlatnyitó

2023.10.13. 15:14

Közgyűjteményes kiállítás nyílt a Körösvidéki Múzeumban

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A Körösvidéki Múzeum gyűjteményét az utóbbi három évben (2020–2023) gyarapító régészeti leletekből, adományokból és pénzért vásárolt vagyontárgyak egy részéből nyílt időszaki kiállítás csütörtök este az intézmény Rulikowski (Armatei Române) 1/A alatti központi székhelyén, együttműködésben a Bihar Megyei Tanáccsal, Nagyvárad Polgármesteri Hivatalával és a Bihar Megyei Kulturális Igazgatósággal.

 

Többek közt a bihari, a hegyközszáldobágyi, a váradlesi és a biharfélegyházi ásatások feltárásait lehet megcsodálni, háztartási berendezéseket, eszközöket, kerámiákat, naiv festményeket. Jelen pillanatban több mint 532 ezer vagyontárgy képezi a Körösvidéki Múzeum közgyűjteményét, különben pedig a múzeumi gyűjtemények létrehozása, fejlesztése és megőrzése minden hazai múzeum számára önmagában is célkitűzésnek kell számítson a 2003/311. számú, a múzeumokról és a közgyűjteményekről szóló törvény alapján. A beszerzések költségeit részben állami támogatásból, részben saját bevételekből fedezik.

 

A tárlatnyitó ünnepségen dr. Gabriel Moisa igazgató, valamint az érintett részlegek (természettudományi, régészeti, történelmi, szépművészeti) vezetői köszöntötték a szép számú érdeklődőt. Egyebek mellett elhangzott, hogy a beszerzés nem könnyű, mert az örökösök zöme azt hiszi, hogy a hagyatékuk „aranytojást tojó tyúk”, és megsértődik, amikor esetleg a múzeumi szakértők nem így gondolják, és elutasítják a felajánlást, vagy csak bizonyos tárgyakat vesznek meg. A régészeti leletek többségével pedig az a helyzet, hogy bár szakmai szempontból értékes, eléggé rosszul néz ki. Ugyanakkor vannak, akik élő állatokat adományoznak, így gazdagodott például a múzeum viváriuma egy-egy pitonnal, varánusszal és gekkóval. A közgyűjteményes tárlat november 12-ig látogatható.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában