Politika

2023.10.20. 13:25

Kelemen Hunor: Óriási tétje van a jövő évi választásoknak

Nagyváradon járt pénteken Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Délben Cseke Attila szenátorral, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnökével tartott közös sajtótájékoztatót a Sas-palotabeli székházban.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A sajtótájékoztató kezdetén Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szerveztének elnöke bírálta a kormánynak azt a gyakorlatát miszerint ahelyett, hogy még a nyár folyamán költségvetés-kiigazítást hajtott volna végre, ahogy ez eddig egy bevett dolognak számított, inkább a parlament megkerülésével, a tartalékalapjából finanszíroz bizonyos befektetéseket. Megítélésében ennek a téves módszernek a következménye, hogy késnek a kifizetések, leállnak és alulfinanszírozottak a közberuházások és a magánbefektetők elveszítik az államba vetett bizalmukat. Példaként említette, hogy még nem adták át a váradszőllősi bölcsődét, az új stadionnak a megépítése kormányhatározatra, az Eminescu Főgimnázium és a Szacsvay iskola felújítása pedig miniszteri rendeletre vár.
Egyetértve az elhangzottakkal, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke ezt azzal egészítette ki, hogy az önkormányzatok ugyan emiatt nem kerültek csődközeli helyzetbe, de a költségvetés-kiigazításnak a halogatása oda vezet, hogy lelassul a gazdasági növekedés, a várt 4,4 százalékos hiánycél helyett 6 százalékos lehet a deficit és drágábba kerülnek a hitelek, ezért magyarázatot várnak a pénzügyminisztertől.
A továbbiakban Kelemen Hunor arra hívta fel a figyelmet, hogy 2024-ben a június 9-i európai parlamenti választástól kezdve egészen a decemberi parlamenti és államelnöki választásokig bő félév leforgása alatt négy választás is lesz Romániában, ami példanélküli az ország modernkori történelmében. Azon meggyőződésének adott hangot, hogy ezek nagy kihívást jelentenek az egész társadalom, nem csupán a politikai alakulatok számára, hiszen legalább egy évtizedre meghatározhatják a sorsunkat, és ez egy egyáltalán nem elhanyagolható szempont akkor, amikor már a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, hogy változóban van az eddig ismert világ. A fejlődésre, a haladásra, a stabilitásra, az építkezésre lenne lehetőség, hiszen jelentős uniós pénzforrások állnak rendelkezésre, csak élni kellene az eséllyel, vélekedett. Az RMDSZ elnöke szerint ugyanakkor a demokratikus pártok mindent meg kell tegyenek annak érdekében, hogy gátat szabjanak a szélsőséges elemek előretörésének, példaként az AUR nevű formáció térnyerésének visszaszorítását említette. Hangsúlyozta: az RMDSZ arra törekszik, hogy minden szinten ott legyen a döntéshozatalban, az európai parlamentben a két hely reális cél, hiszen „ha megszakadunk se tudunk 6-7 százaléknál több szavatot összegyűjteni”, viszont szerinte az már szép teljesítmény, ha a potenciális szavazók 85-87 százaléka az RMDSZ-re voksol, ahogy az különben lenni szokott eddig. Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor beszélt arról is, hogy jelenleg a törvény csak arra biztosít lehetőséget, hogy a parlamenti választást egy napon tartsák az államelnökivel, illetve egy törvénymódosítással megoldható lenne, hogy egyidőben legyenek a helyhatósági és az államelnöki választások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában