Programajánló

2023.10.29. 14:01

Jubileumi zenésztalálkozó: betekintettünk a kulisszák mögé

Erdély egyik legnagyobb szórakoztató rendezvényé nőtte ki magát a Partiumi Zenésztalálkozó, amelynek immár tizedik kiadására kerül sor november 24-én Nagyváradon. A korábbi évekhez hasonlóan most is rendkívüli érdeklődés övezi a programot, melyre a meghirdetése óta eltelt mintegy két hét alatt szinte minden belépőjegy elkelt. Arra voltunk kíváncsiak, mi a sikerének a titka, ugyanakkor felelevenítjük azt is, honnan indult ez a páratlan rendezvény.

Forrás: Facebook/Partiumi Zenésztalálkozó

BN-összeállítás

A Partiumi Zenésztalálkozó több helyszínen zajlott az elmúlt években, a váltást pedig az indokolta, hogy a program – népszerűségének köszönhetően – folyamatosan kinőtte a rendezvénytereket. Az utóbbi években Nagyvárad egyik legnagyobb és legszebb rendezvényházában, az Armonia Venue rendezvényteremben tartják, ahol több mint ezer embert képesek befogadni, illetve asztal mellé ültetni. A zenésztalálkozó – mint ahogyan a nevéből is kiderül – a térség legjobb muzsikusait gyűjti össze és teremt olyan lehetőséget a megmutatkozásra és a szórakoztatásra, illetve a publikumnak a szórakozásra, amilyenre alig van példa Erdélyben. Az elmúlt egy évtizedben méltóképpen ékelte be magát a nagyváradi és Bihar megyei kulturális életbe: az emberek várják, számítanak erre a lehetőségre, ami bizonyítja, hogy a jó híre évről évre megerősíti a közönséget abban, hogy jó itt lenni, részt venni rajta. A visszajelzések alapján kijelenthető, hogy a Partiumi Zenésztalálkozó az egyik legváltozatosabb és legkulturáltabb program a megye szórakoztató palettáján. 

A fentiek miatt is arra kértük a szervezőket, hogy tekintsünk vissza az elmúlt tíz esztendőre és vezessenek be minket a képzeletbeli kulisszák mögé olyan titkokat megosztva, amelyeket a közönség nem láthat. Kérésünknek örömmel tettek eleget, és számos szervezési titok lát most napvilágot. 

Annak idején két rendezvény összeolvasztásából jött létre a zenésztalálkozó, emlékeztetett Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Felelevenítette, az RMDSZ-nek az első években volt egy disznótoros mulatsága a nagyváradi sportcsarnokban, illetve volt a zenésztalálkozó, amit Szőcs Lőrinc prímás vezetésével a Sanzon Együttes szervezett. Szőcs Lőrinc kezdeményezésére ezt a két programot összekapcsoltuk, hiszen a cél az volt, hogy a zenekarok minél több embernek megmutathassák magukat, ugyanakkor a minél nagyobb tömeg változatos zenei ízlésének a kielégítése, illetve a publikum szórakoztatása volt a cél, mondta Szabó Ödön.

Az évek során a feladatmegosztás kikristályosodott és ezt mindenki tiszteletben tartotta: a Sanzon Együttes mint házigazda gondoskodott a meghívott zenészekről és zenekarokról, az RMDSZ hívta meg a sztárfellépőt, foglalta le a termet, szervezte az asztalok megterítését, az ültetést, megszervezte a jegyértékesítést és elvégezte a szervezéssel járó egyéb feladatokat. Miután Szőcs Lőrincet az élet elszólította Nagyváradról, az ő javaslatára az együttesek kiválasztása, meghívása társszervezőként a Kiss Music Band és frontembere, Kiss Géza feladata lett. A feladatmegosztás tehát most is ugyanaz. A zenészek gondoskodnak a zenéről, az RMDSZ pedig a szervezésről, tudtuk meg az esemény rendezőitől, akik kiemelték: sosem szóltak bele abba, hogy a társszervező, jelen esetben Kiss Géza és a Kiss Music Band kit vagy kiket hív meg fellépni a találkozóra, nekik éppen elég feladat nehezedett a vállukra a szervezési folyamat egyéb teendői által. 

Szabó Ödön hozzátette, anno a sportcsarnokban indult a rendezvény, majd a Lotus Center hatalmas rendezvénytermében folytatták, s talán immár a jelenlegi helyszínen, az Armonia Venue rendezvényházban maradnak, bár néha már most is az az érzésük támad, hogy ez a helyszín is kicsi ennek a programnak. 

Megtudtuk, az idei jubileumi Partiumi Zenésztalálkozón mintegy 1400-an vesznek majd részt, ezzel ez a rendezvény a környék egyik legnagyobb beltéri eseménye. „Ez egy igazi családi mozgalom, hisz az emberek batyusan hozzák az ételt és az italt, kínálják egymást saját eledellel, borral, pálinkával, süteménnyel. Valóban családias a hangulat! Van egy törzsközönsége is a rendezvénynek, mintegy ezer fő, akik évről évre várják a találkozót, érdeklődnek felőle, és amikor közzétesszük a dátumot és meghirdetjük a jegyértékesítést, megindul a roham és pár nap alatt el is fogy az ezer belépő” – magyarázta Szabó Ödön. 

Az sem mellékes, hogy a szervezők sztárvendégekről is folyamatosan gondoskodnak. Járt már a zenésztalálkozón Kossuth-díjas énekes, a Parno Graszt a fiatalabb, művészibb cigányzenét kedvelőknek, de énekelt magyarnótákat Pataky Attila is, sőt Kis Grofo is volt a találkozó meghívottja. A rendezvény híre a határon túlra is eljutott, sikerét mutatja, hogy mindkét nagy magyarországi zenei csatorna szervezett már televíziós felvételt a Partiumi Zenésztalálkozón. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában