Megszavazták

2023.10.30. 15:33

Hitel-átcsoportosítások Nagyváradon

A nagyváradi önkormányzat által felvett három hitel összegeit átcsoportosították azokra az uniós finanszírozású beruházásokra, amelyeket még az idén be kell fejezni.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatalnak van egy 94,6 millió lejről, egy 100 millió lejről és egy 72 millió lejről szóló hitele, ezeket a kölcsönöket azért vette fel, hogy különböző beruházásait finanszírozza, de a legutóbbi helyi tanácsülésen ezeket az összegeket az uniós projektek lezárására csoportosították át. A napirendi pont vitáján Florin Birta polgármester elmondta: „Jelenleg abban a helyzetben vagyunk, hogy az év végéig le kell zárnunk azokat az európai alapokból finanszírozott projekteket, melyek finanszírozási ciklusa az idén lejár”. Azokról a projektekről van szó, amelyekre a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban nyert támogatást az önkormányzat, ilyen például a nagyszabású közúti aluljáró-építési beruházás a Gojdu-téren. A polgármester kifejtette, hogy a városnak van 57 millió lej kifizetett számlája, ez mintegy 12 millió euró, melyre már kérte is a visszatérítést az uniós finanszírozótól. Van továbbá 167 millió lej értékben már kifizetett számla, ennek a mintegy 35 millió eurós összegnek a visszatérítését még csak ezután fogják kérni. Hozzátette, hogy a polgármesteri hivatal számításai szerint az idén lezárandó projektekre még 370 millió lejt kell költeni, és mivel ezeket az összegeket nem kapják meg az idén a finanszírozótól, ezért használják fel az említett hitelkereteket arra, hogy kifizessék a számlákat, hogy aztán 2024-ben a város visszakapja majd ezeket a pénzeket. Hozzátette, hogy ha az uniós projektek megvalósításának a költségeit jövőre fizetnék ki, akkor már nem kapnák vissza ezeket az összegeket az uniótól. Mindhárom hitelmódosításra vonatkozó tervezetet egyhangúlag megszavazta a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában