Koncert

2023.10.24. 16:34

Helyi zenei premierrel készül a filharmónia csütörtökre

Szergej Bortkiewicz zeneszerző 3. zongoraversenyének helyi szintű bemutatója a központi eleme a nagyváradi filharmónia e heti hangversenyének, melyre október 26-án, csütörtökön 19 órakor kerül sor az Enescu–Bartók-teremben. A karmester Adrian Morar (Kolozsvári Román Nemzeti Opera), a szólista a bukaresti Ștefan Doniga (zongora).

Tóth Gábor

Az említett zongoraversenyt keretezi időrendben előlről Otto Nicolai A Windsori víg nők nyitánya, valamint hátulról Antonín Dvořák idén májusban itt már részben furcsán elhangzott IX. szimfóniája (részleteiben, oktatókoncerten felnőtteknek). A nagyszerű Újvilág-szimfóniát nyilván sosem lehet elégszer meghallgatni, bár tény, hogy vannak más kiváló zenekari művek is kerek e világon, csak ki kellene nyitnia néha ezirányba a szemét/fülét/ismerettárát a filharmónia egyre több önismétlésre hajlamos műsortervezésének.
Adrian Morart öröm látni végre hangsúlyosabb komolyzenei szerepkörben is, mint a 2021 óta itt Váradon elvállalt sokrétű sűrített dolgaiban: pl. karácsonyi kolinda-koncert, újévi hangversenyek, díjnyertes diákszólisták sok-sok tételeinek kísérete – szóval végre egy rendes nyitány–versenymű–szimfónia faktúrájú letétben vezényel a Kolozsvári Román Nemzeti Operából mostanság sűrűn hívott dirigens.
Donigával ezen a héten két legyet ütött egy csapásra a filharmónia, a keddi kamarakoncerten is játszó zongoraművészt sikerült csütörtökre hangverseny-szólistaként is megnyerni. Doniga hazai és nemzetközi tájakon is koncertező szabadúszó előadó, egyébiránt galaci születésű (1979), a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemről indult útnak, egy kevéske illúzióvesztett magánvállalkozói kitérővel, de azóta töretlenül népszerűsíti itthon és a nagyvilágban a román kamarazene-irodalmat (is).
Bortkiewiczről is szólunk röviden hamarosan, de előtte elmondjuk, hogy zenéje jó úton haladó megkésett reneszánszát éli az utóbbi években, bő évtizedben, Doniga szorgos munkája és a csehországi Ostravai Janáček Filharmónia révén 2018-ban látott napvilágot például CD-felvételen is a szerző 2. és 3. zongoraversenye.
A 3. zongoraverseny ötös tagolású tételrendje is különös, majd meg tetszenek hallani, viszont az alcíme is sokatmondó: Per aspera ad astra (göröngyös úton a csillagokig). Szergej Bortkiewicz (1877–1952) hosszú, rögös életében kétoldalúan kiutasítva (Kelet- és Nyugat-Európa között) kínlódta végig az évtizedeket, a harkovi fiatalember német irányban (Lipcse, Berlin, Bécs) próbált szerencsét, csakhogy közbejött két világháború is, otthon pedig lengyel kisnemesi származása miatt a bolsevikok elől is menekülnie kellett a forradalom idején. Élete szomorúan kalandos, e helyt sajnos képtelenség felsorolni hányattatásainak sorozatát, mindenesetre 75 éves lett, amire a II. világháború vége felé Bécsben némi rehabilitációt kapott, zeneakadémiai tanárként, zeneszerzőként, csak hát addigra elfogyott ereje, és néhány év múlva meghalt krónikus gyomorbetegségben az évtizedes háborús koplalások és stressz utólagos eredményeképp. Imígyen vezet tehát az 1927-ben, még viszonylag napsütötte bécsi években komponált zongoraversenyének alcíme a rögös földtől az égig. Ne tessenek meglepődni rajta, ha kortársa, Rahmanyinov, avagy a romantikusabb Szkrjabin, netán a lipcsei évek alatt örökölt liszti hagyományok is megszólalnak itt – az ember mérlegelés végett kényszerűen összehasonlítja az ismertet az ismeretlennel. Ami a lényeg: izgalmas utazásnak ígérkezik Bortkiewicz váradi premierben megszólaló zongoraversenye, de természetesen kötődik a Bécsi Filharmonikusok egyik alapítójának számító Otto Nicolai is koncertnyitásként majd ily módon Bortkiewiczhez, még ha anakronisztikusan is. Amit a filharmónia egyáltalán nem említ semmilyen formában, az az, hogy Bortkiewicz halálának évfordulója történetesen épp egy nappal e koncert előtt található a naptárban (október 25.), így tehát okkal feltételezhetjük, hogy mindössze véletlen egybeesés ez a mostani műsorterv.

Egyéb információk a filharmónia honlapján, Facebook- és Instagram oldalán. Online jegyek: bilete.ro.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában