Film

2023.10.09. 18:04

Filmtettfeszt: vetítések, közönségtalálkozók Nagyváradon is

Idén is megszervezték Nagyváradon a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlét. A vetítéseket október 6-8. között a Partiumi Keresztény Egyetem Sulyok István utcai új épületében követhették az érdeklődők.

P. Nagy Noémi
A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle háromnapos váradi rendezvényén dokumentum-, rövid-, animációs-, nagyjátékfilmeket és klasszikus filmeket lehetett megtekinteni, továbbá közönségtalálkozók és minikonferencia egészítette ki a programot, illetve a Filmgalopp versenyfilmjeit is meg lehetett nézni.

A Kolozsváron megalapított Filmtettfeszt első kiadását 2001-ben szervezték meg, azzal a céllal, hogy olyan friss magyar filmeket mutassanak be a közönségnek, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában, továbbá a szervezők bemutatkozási lehetőséget is szerettek volna biztosítani az erdélyi filmesek alkotásainak. A Filmtettfeszt 2011-ben kilépett Kolozsvárról, egy napra Nagyváradra is átköltözött. Erről dr. Balázs Zoltán, a PKE Művészeti Tanszékének tanszékvezetője, a filmszemle váradi szervezője beszélt. Mint elmondta, míg az első alkalommal csupán egynapos vetítéseket tartottak a Szabadság moziban, az évek során a rendezvény több naposra nőtte ki magát, amit a Kolozsvárról kapott program mellett saját rendezvényekkel egészítenek ki. Nem volt ez másként idén sem. Az első napon a gyermekeknek szóló vetítések mellett műhelymunkát is szerveztek. 

A PKE képzőművészet szakos diákjaiból megalakult KreatíVAN csoport animációs foglalkozást tartott a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból érkező iskolás csoportoknak. A fiatalok az egyetem korszerű felszereléseit – fényképezőgépeit, rajzasztalait, animációs programjait – mutatták be a diákoknak, akik saját animációjukat is elkészíthették, fotózhattak és megismerhették a különböző felszerelések működését. „Pozitív élményekkel tudjuk igazán jól befolyásolni a gyerekek jövőjét, ezt a célt szolgálják a KreatíVAN programjai is, hogy a mai nagy vizuális áradatban, olyan kulturális ingerekben is részesüljenek, amelyek pozitív módon tudják formálni ízlésüket és személyiségüket‟ – mondta el Balázs Zoltán. Egyébként a péntek délelőtt a rajzfilm jegyében telt: az érdeklődők az 52 éves Kecskemétfilm animációs filmes műhely válogatását, majd a Primanima animációs elsőfilmesek nemzetközi versenye és fesztiváljának válogatását is megnézhették, így a jelenlevő diákcsoportok nem csak a magyar, hanem a svájci, német, cseh, orosz, olasz, holland, amerikai animációs filmeket is megismerhették. A gyerekeknek és fiataloknak szóló részt Nepp József Hófehér című klasszikus animációs filmje zárta.

Igazán érdekes volt a Magyar rövidek a Vajdaságból programpont is, amely meglepetéssel is szolgált a jelenlevőknek, hiszen két film alkotója is jelen volt: Herczeg Zsolt az Antika című öt perces dokumentumfilm rendezője, valamint a Szalonspicc (r. Miskolci Roland) filmetűd szövegének alapját képző novella szerzője, Agárdi Gábor. Az alkotók a rögtönzött közönségtalálkozón a forgatásról, a film keletkezésének történetéről és a megnyert fesztiváldíjakról beszéltek. Ugyancsak közönségtalálkozó követte a Hatalom című szlovák-magyar-cseh filmdráma vetítését is. A jelenlevők Prikler Mátyás rendezővel beszélgettek.

Szombaton Jövőformálás – A fiatal nemzedékek médiatudatosságának helyzete és fejlesztése címmel tartottak minikonferenciát, melyen Balázs Zoltán köszöntötte a megjelenteket, majd Kollarik Tamás és Galambos István tartotta meg előadását. A Filmgalopp vetítéseit követően a szombati napot a Blokád című életrajzi filmdráma zárta. A filmszemle harmadik napján két filmet nézhettek meg az érdeklődők: a Sárga Csikó Díj idei nyertesének alkotását, Lakatos Róbert rendező Ki kutyája vagyok én? című dokumentumfilmjét, illetve Dimitry Ljasuk Jóreménység-sziget dokumentum-játékfilmjét. A vetítéseket közönségtalálkozó követte. A rendezvény a Filmtett Egyesület, a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke és a Partiumi Magyar Művelődési Céh együttműködésében valósult meg.

Forrás: Facebook/Kollarik Tamás

Filmgalopp

A Filmtett Egyesület a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében 9. alkalommal hirdette meg erdélyi magyar filmesek versenyét. Az előzsűri idén nyolc filmet válogatott versenybe. Ezt a nyolc filmet a fesztivál pénteki és szombati napján nézhették meg az érdeklődők, aki nem ért el a vetítésre, az online is megtekinthette az alkotásokat, amelyekre szavazni is lehet. Idén Dénes Petra Szomszédok című, a székelyföldi medvetámadásokról szóló dokumentumfilmje nyerte el a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle fődíját és a közönségdíjat is – közölte a szervező Filmtett Egyesület.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában