Ünnepség

2023.10.31. 18:24

A magyar kormány támogatásával épült óvodát és bölcsődét áldottak meg

A váradi Szent László Líceumhoz tartozó, Szent József-telepi óvoda új épületszárnnyal bővült a magyar kormány jóvoltából, míg Érsemjénben bölcsőde épült. Mindkét ingatlant Böcskei László római katolikus megyés püspök áldotta meg kedden, a nagyváradi ünnepségen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is részt vett.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Templomi köszöntőjében Bărbuț Péter Szent József-telepi plébános hangsúlyozta, hogy ez főleg a gyermekek ünnepe, velük együtt ünnepelnek tehát. Felidézte, hogy amióta öt éve a plébániára került, azóta folyamatosan fejlődik az óvoda, és jó a templom szomszédságában gyermekeket játszani látni, az éneküket hallani, illetve megtapasztalni, ahogy növekednek hitben, szeretetben – fogalmazott.

Fotó: Alexandru Nițescu

Elmélkedésében Böcskei László megyés püspök megjegyezte: ugyan most nem a legpompásabb vagy legimpozánsabb templomban vannak, de mégis jó egy olyan közösség körében lenni, ahol „lüktet az élet”. Ez az esemény is azt igazolja ugyanakkor, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek, de mindig célba érünk, és ezért hálával tartozunk Neki. Arról is beszélt a főpásztor, mennyire fontos az, hogy kapcsolatokat építsünk, képesek legyünk arra, hogy elfogadjuk azt, amit felajánlanak vagy ajándékoznak nekünk, és mi is tudjunk adni másoknak. Emellett pedig a mi felelősségünk, hogy az igazi forrásból táplálkozzunk, és fényként világítsunk ott, ahol Isten akaratából vagyunk – jelentette ki a nagyváradi római katolikus egyházmegye vezetője.

Csorba Sándor, a püspökség levéltárosa kiemelte: a Nemzetpolitikai Államtitkárság fontos partnere a püspökségnek számos más projektben is. 

Fotó: Alexandru Nițescu

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár azon meggyőződésének adott hangot: ez a rendezvény  nemcsak a nagyváradi, hanem az összmagyarság ünnepe is. Szent László összeköt bennünket, hite és cselekedetei példaadók számunkra. A magyar jövő pedig elképzelhetetlen gyermek és ifjúság, illetve családpolitika nélkül, a magyar nemzeti kormány ennek tudatában indította el 2016-ban óvoda- és bölcsődefejlesztési programját, melynek már a negyedik üteme közeledik a végéhez. Összesen 155 óvoda vagy bölcsőde épült a Kárpát-medencében Magyarországon kívül, és 725 óvoda újult meg eddig. Erdélyben és a Partiumban 90 bölcsőde vagy óvoda épült és 388 lett felújítva vagy fejlesztve, fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: egy magyar egyházi tanintézményben való nevelkedés lelki többletet ad. 

Szabó Ödön parlamenti képviselő a kishitűség ellen emelte fel a szavát, rámutatva arra, hogy 25 évvel ezelőtt nem volt önálló magyar óvoda Nagyváradon, és a népszámlálás adatai szerint a diáklétszám nem apad annyira, mint amilyen mértékben fogy a magyarság. Ez a különbség szignifikáns, hiszen 4-5 százalékos, mutatott rá Szabó Ödön.

Köszöntötte az egybegyűlteket Konrád Katalin igazgató is, majd az óvodások műsora következett. Ezt követően Böcskei László megyés püspök megáldotta az új épületszárnyat, melyben Bihar megyében egyedülálló módon úszómedence is van.

Fotó: Alexandru Nițescu

Érsemjénben Nagy János Csaba plébános köszöntötte az egybegyűlteket. Böcskei László itt azt hangsúlyozta: örömteli pozitív dologról beszélni egy gondokkal terhelt világban. Mindenkinek küldetése és feladata van, hogy hirdesse az örömhírt, mely szólhat arról, hogy vannak gyökereink, egységben az erő és nem vagyunk magányos képmásai Istennek. A továbbiakban Válent Viktória politikai tanácsadó olvasta fel Potápi Árpád János gondolatait arról, hogy mennyire fontos a szülőföldön való boldogulás. 

Szólt az egybegyűltekhez Szabó Ödön parlamenti képviselő, majd Borsi Imre Lóránt RMDSZ-es körzeti elnök hangsúlyozta annak fontosságát, hogy keresztény hitre, magyarnak kell nevelni a gyermekeket, becsületre, tisztességre, emberségre. Köszöntötte még az ünneplőket Csáki Márta református lelkész, illetve Nagy Mirela igazgató. A műsoros részt követően, mivel korábban elmaradt, a megáldott bölcsőde időkapszuláját ez alkalommal helyezte el a plébános és Timar Sorin alpolgármester, majd Böcskei László egy olyan keresztet ajándékozott a közösségnek, mely egy Németországban lebontásra ítélt templomból származik. Megjegyzendő, hogy a bölcsőde még egy darabig nem működik, ugyanis különböző formaságokat el kell intézni.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában