Támogatott tartalom

2023.09.19. 13:15

FONTOS AZ EGÉSZSÉGES HALLÁS - Az Audiolux által ajánlott ingyenes hallásrehabilitációs megoldások

Hogyan működik a hallás, és mi történik halláskárosodás esetén?

A hallás egyike az öt érzéknek, amellyel felfogjuk szeretteink meleg hangját, halljuk a természet csodás hangjait, és amely fáradhatatlanul dolgozik mindennap, a nap 24 órájában, hogy megóvjon minket a veszélyektől. A hangokat rögzítő és feldolgozás céljából továbbító szerv a fül, amely három részből áll: a külső fülből, a középfülből és a belső fülből. A hanghullámok összetett úton haladnak, a fül pedig felfogja őket, és a hallójáratba irányítja. A dobhártya rezgésbe hozza a 3 csontot: a kalapácsot, a kengyelt és az üllőt. A rezgések a belső fülben lévő csontocskákon keresztül jutnak el. A fülkagylóba jutva érintik a kis szőrszál alakú csillós sejteket. Ezek a szálacskák a rezgéseket idegimpulzusokká alakítják. Az utolsó lépés az impulzusok továbbítása az agyba a hallóidegen keresztül, ahol az hangokként értelmezi.

Miért nem hallunk többet? A halláskárosodás típusai és súlyossága

Mivel a hallás összetett struktúrát és lassú folyamatot foglal magában, több probléma is előfordulhat. Leggyakrabban a csillósejtek természetes károsodása következik be, ennek következtében az agy már nem kapja meg az információ egy részét feldolgozásra. Az ilyen típusú halláskárosodást szenzorineurális halláskárosodásnak nevezik.

Számos olyan hallásvesztés is előfordul, amely közvetlenül a születés után következik be, például egyes ototoxikus gyógyszerek hatására vagy olyan állapotok miatt, amelyeket vírus, fülgyulladás, autoimmun betegségek, fül- vagy hallóideg-daganatok, cukorbetegség és sok más okozhat. A halláskárosodás bármely életkorban bekövetkezhet.

A szenzorineurális halláskárosodás mellett transzmissziós halláskárosodással is találkozunk, amely sok esetben átmeneti vagy teljesen gyógyítható, és akkor fordul elő, ha a hang nem tud a természetes úton haladni, különböző okok miatt: fertőzések, fülzsír, sérült dobhártya, különböző tárgyakkal való elzáródás stb. A vegyes halláskárosodás a szenzorineurális és a transzmissziós halláskárosodás kombinációja.

A halláskárosodás súlyosságát fokozatokban határozzák meg, és az enyhétől a közepesen súlyos, súlyos és mély halláskárosodásig terjed, és az elnevezés kifejezetten a halláskárosodás mértékére vonatkozik.

Személyre szabott megoldások gyerekeknek és felnőtteknek

Mivel a transzmissziós hallásvesztés sok esetben orvosilag kezelhető, és a kezelés minden esetben specifikus, ezért kizárólag a szenzorineurális halláskárosodásra koncentrálunk, amelyre csak kétfajta kezelés létezik. A szenzorineurális halláskárosodás fő megoldása a hallókészülékkel ellátott hallóprotézis – a legtöbb esetben ajánlott. A második megoldás a súlyos, nagyon specifikus helyzetek műtéti kezelése az orvos javaslatára.

Szerencsére a legtöbb hallássérült részére létezik testre szabott, megfizethető megoldás, beleértve az ingyenes megoldásokat is. Amikor látásunk romlik, követjük a szemüveg viseléséhez és látásunk helyreállításához szükséges lépéseket. Sajnos a hallássérülést a látáshoz képest nehezebb elfogadni vagy tudatosítani. A hallás a legtöbb esetben fokozatosan romlik, ami azt jelenti, hogy eleinte csak a diszkrét vagy akár észrevehetetlen hangokat, például a madárdalt, a hűtőszekrény vagy csepegő csap hangját stb. nem érzékeljük. Ebben a szakaszban enyhe halláskárosodással kell szembenéznünk, de nehéz észrevenni, mert ezeket a hangokat nem tudatosan észleljük. Így könnyen kezdünk szem elől téveszteni más hangokat, amelyek ezúttal a tudatosak közé tartoznak, például a gyerekek halk hangját vagy a nők finomabb hangját már nem tudjuk könnyen érzékelni, egészen az érzékelhető beszélgetési nehézségekig vagy a figyelemcsökkenésig. Sajnos sok esetben átlagosan 5–7 évbe telik, mire a hallássérült betegek megoldást keresnek. Általánosan érvényes és ajánlott megoldás a hallókészülék használata. Manapság a hallókészülékek széles választéka áll rendelkezésre, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy bármilyen hallásigényt sikeresen kielégítsenek. Sőt, ezek a megoldások többféle igényt is lefednek: a rendelkezésre álló költségvetés, megjelenési preferenciák, kényelmes viselet, a jelenleg használt technológiákhoz való kapcsolódás igénye stb.

Milyen lépésekkel lehet személyre szabott hallásrehabilitációs megoldást találni?

Csupán néhány egyszerű lépést kel megtenni a jobb hallás érdekében! Amikor felismertük a halláskárosodást, az első dolgunk egy teljes hallásvizsgálat legyen, különösen egy audiogram. Ez a szolgáltatás bármely hallókészülékekkel foglalkozó klinikán elvégezhető, térítés ellenében vagy ingyenesen. Az Audiolux rendelőiben a hallásvizsgálat 100 százalékban ingyenes, kötelezettség és háziorvosi beutaló nélkül. A vizsgálat elvégezhető gyermekeknél és felnőtteknél is, gyermekek esetében a korhatár 5 év. Az eredménnyel a rendelő szakemberei megfelelő ajánlásokat tesznek, az audiogram és az azonosított halláskárosodást fedező hallókészülékek kompatibilitása alapján. Függetlenül attól, hogy a páciens milyen szükségletekkel és anyagi lehetőségekkel rendelkezik, akár diszkrét készüléket, akár olyan technológiát szeretne, amely könnyen csatlakozik telefonjához, a szakemberek a megfelelő megoldásokat kínálják. Innentől kezdve a páciens felfedezheti a lehetőségeket, és a szakemberek tanácsa az, hogy alaposan elemezze az összes megoldást, és készítsen egy listát az előnyökről és hátrányokról. Minél több részlettel rendelkezik a halláskárosodásról és a hallókészülékekről, annál könnyebben választhatja ki a legjobb megoldást. Továbbá a megvásárolni kívánt hallókészüléket ki kell próbálni, meggyőződvén arról, hogy a vásárlás hosszú távon valóban előnyös. A megvásárolni kívánt hallókészülékeket hosszú ideig naponta viselnie kell, amíg el nem jön az idő, hogy a viselését jövőbeni szükségleteihez igazítsa.

Ingyenes hallásrehabilitációs szolgáltatások bárki számára

Az Audiolux rendelői INGYENES hallásvizsgálati szolgáltatásokat kínálnak. A szolgáltatások tonális és vokális audiogram elvégzéséből állnak, melyeket a szenzorineurális halláskárosodás diagnosztizálására ajánlanak. Ezt a szolgáltatást előzetes bejelentkezés alapján végezzük, és körülbelül 30 percet vesz igénybe, a beteg számára nem jelent kellemetlenséget vagy kockázatot. Sőt, az Audiolux rendelőiben az 1203 lejt fel lehet használni az egészségbiztosítási pénztáron keresztül, és e döntés alapján ingyenes hallókészüléket kaphat, vagy ezt az összeget egy jobb teljesítményű hallókészülék vásárlására fordíthatja. Egy másik ingyenes szolgáltatás az Audiolux rendelőiben, és ez nagyon fontos: a választott készülékek 14 napig tartó ingyenes, kötelezettségek nélküli tesztelése, melynek során meggyőződhet arról, hogy a milyen valós előnyöket kínál Önnek. A szolgáltatáscsomag tartalmazza az ingyenes hallókészülék beállítását, az első elemkészletet és az illesztéket.

Hol található az Audiolux rendelője Nagyváradon?

Az Audiolux nagyváradi rendelője a General Magheru sugárút 12. M szám alatt található, a Crișul Shopping Center közelében. Az iroda korszerűen van berendezve, a legmodernebb berendezésekkel van felszerelve és bármilyen pénztárcának megfelelő hallókészülékek széles választékát kínálja, az ingyenes megoldásokat is beleértve, de nem a teljesítmény kárára.

A rendelő nyitvatartása: hétfőtől péntekig 8–16.30 óra között, időpont-egyeztetésért hívja a 0756-061-270-as telefonszámot. Az Audiolux weboldala: www.audiolux.ro.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában