Közösség

2023.08.08. 08:06

Megrendezték a Találkozás hétvégéjét Élesden

Az Élesdi Református Egyházközség, az RMDSZ és a Castrum Egyesület közös szervezésében az elmúlt hétvégén, augusztus 4–6. között tartották a Körös-parti városban a Találkozás hétvégéjét. Szombat délután egy kiadós felhőszakadás szakította félbe az ünnepélyt, a helyiek szerint több mint 20 éve nem volt náluk ekkora nyári zápor.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Pénteken este az RMDSZ-székházban a Kabai Hímző és Csipkevarró Szakkör (egyebek mellett kabai, korai matyó, komádi fehér, gyömöri, békési fehér, debreceni, nógrádi, széki és furtai hímzések, makramék tekinthetőek meg), valamint a Kabai Foltművesek alkotásaiból nyílt kiállítás. A szakkört Molnár Tiborné szakmai vezető, Király Zsiga-díjas hímző népi iparművész, míg a Foltművesek közösségét Váradi Istvánné kabai alpolgármester mutatta be. Az érdeklődőket köszöntötte még Ioan Todoca élesdi polgármester, Kajántó Pál alpolgármester, élesdi RMDSZ-elnök, Szegi Emma kabai elöljáró, Biró Rozália parlamenti képviselő és Balla Sándor református lelkipásztor. Az ünnepségen Biró Rozália azon meggyőződésének adott hangot: példaértékű az alkotóművészek hagyománytisztelete és nemzetszeretete. „Mennyi munka, kitartás és szorgalom kell ahhoz, hogy ilyen csodákat tegyünk le a közösségünk asztalára” – fogalmazott a képviselő asszony.

Szombat délután a Bocskai István Közösségi Központ egy nappal korábban leaszfaltozott udvarán istentiszteletet tartottak, melyen Filep Attila, a Bihari Református Egyházmegye esperese prédikált. Ézsaiás könyve 43. részének 1-től 7-ig terjedő versei alapján szólt Isten megtartó igéje: „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! … Ne félj, mert én veled vagyok!”. Filep Attila hangsúlyozta: Isten azt akarja, hogy egybegyűjtse az övéit, függetlenül attól, hogy hol vagyunk, merre sodort bennünket az élet. Ő az, aki visszahív, mert tudja, hogy közösségben lenni jó nekünk. Ezért fontosok tehát a találkozások, miközben egymás hite által épülünk, Isten igéjéből erőt merítünk és nem félünk többé.

Egy kiadós felhőszakadás után (a nagy nyári zápor ugyan közel egy óra időtartamra megszakította az eseményt, de jót is hozott, mivel véget vetett a fülledt hőségnek, s lényegében annak ellenére, hogy minden csúszott, semmi sem maradt el a tervezett programból) következett a világháborús emlékmű megkoszorúzása a templomkertben, majd visszatérve a Bocskai Központba a Kajántó Judit által vezetett Hozsánna kórus szolgált. Ezután a színpadról Kajántó Pál, Závoda Ferenc szarvasi önkormányzati képviselő és Meleg Vilmos színművész, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének választmányi elnöke üdvözölték a jelenlevőket, s időközben az ízletes estebéd is elkészült. Fellépett a továbbiakban a Dévaványai Vox Humana Énekegyüttes (többek közt reneszánsz táncdallal, népdalfeldolgozásokkal, egy dzsessz szerzeménnyel és a 42. zsoltárral készültek a vendégek), a Szoboszlai-Gáspár István tiszteletes által felkészített mezőtelegdi Pacsirta néptáncegyüttes (felcsíki és rábaközi táncokkal) és a Szarvasi Cervinus Teátrum társulatának tagjai. A rendezvény ezután retro bulival folytatódott, a Polip zenekarral. Vasárnap délelőtt református istentisztelet volt a templomban, melynek keretében köszöntötték a 25, 50 és 60 éve konfirmáltakat.



 

Fotók: A szerző és Homonnai Gábor felvételei



 




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában